FC Københavns skal på træningslejr i Dubai (Foto: FCK.DK)

Fans er gode turister, men derfor skal de ikke bestemme

KLUMME: Turister i tusindtal rejser rundt i verden med deres sportsklubber og landshold, men når de vil til at bestemme og blokere FCK´s træningstur til Emiraterne af politiske grunde, er det gået for vidt.

Verden er af lave. Der er for mange, som vil frelse resten af os. Den ene dag fans fra FC København, den næste dag Dagbladet Politiken, og den tredje dag en helt anden gruppe med krænkelserne. Rør ikke ved pigerne. Og du risikerer straf efter #MeToo`s synderegister.

Er det mon vinterdepressionen, der har ramt mig. Eller har jeg levet for længe og oplevet for meget. Hvordan i alverden kan en storklub som FCK bøje sig for sine fans og aflyse træningsophold i Dubai, fordi De Forenede Arabiske Emirater efter fansenes opfattelse ikke overholder menneskerettighederne.

Dubai må tage sig selv i forsvar, det er ikke opgaven her. Men hvornår er en supportergruppe for en idrætsklub blevet en bestemmende faktor. Hvor svagt af Staale Solbakken og han stab. Lad mig vove den påstand, at det aldrig ville være sket under Don Ø, Flemming Østergaard.

Kan ikke bryde kontrakten
Dubai forventer op imod 20 millioner turister i 2020, når Emiraterne skal være værter for verdensudstillingen EXPO. Fra Danmark er der daglige forbindelser med Emirates fra København til Dubai.

De skal nok klare sig uden FCK-fans, men det gør ikke indblandingen mere rigtig. Allerede for to år siden var der dansk besøgsrekord i Dubai, ifølge STANDBY.dk, med 60.654 besøg. FCK tager nu alligevel af sted i to uger sidst i denne måned. Det samme gør FC Midtjylland og Brøndby IF.

Til gengæld har Staale Solbakken allerede meldt ud, at det ikke gentages næste år, men at man ikke kan stoppe nu uden at bryde kontrakten. Nej, naturligvis – men man kan altid betale, hvad det koster at blive væk. Men så meget for at aflyse flyrejse  og hotelophold brænder den dårlige samvittighed alligevel ikke.

Vendsyssel FF, Randers FC, Hobro IK og SønderjyskE fra Superligaen drager på træningsophold til Tyrkiet, for dem sympatiserer vi med, eller gør vi?  Det skal klubberne naturligvis selv afgøre, ikke deres fans.

Enorm turistomsætning
Der er milliarder i turismen via idrætsarrangementer. Blot tænk på VM i ishockey i Danmark i maj, og nu med VM i håndbold. Og så er det småting i forhold til hverdagen med fodboldrejser internt i England, Tyskland og Spanien. Mange kampe samler mellem 50.000 og 90.000 tilskuere, og danske rejsebureauer har stor omsætning i sportsrejser for fans. Ind i den pulje kommer også Formel 1-rejser.

Øl bliver dobbelt så dyrt ved VM
Meget apropos skal der være VM i fodbold i Qatar i 2022, som vel alt andet lige har større udfordringer med menneskerettighederne end Emiraterne. Må danske FCK-spillere så heller ikke deltage her? I øvrigt har Qatar netop vedtaget at tilskuerne til VM kun må drikke øl i særlige områder og samtidig sættes prisen, ifølge BT. for en blok 24 øl op fra 690 kroner til det dobbelte. Det holder måske fans fra Danmark hjemme.

Det er godt nok at få en på opleveren og til glæde for flyselskaber og hoteller. Fansene skal blot ikke tro, at de på noget tidspunkt kan bestemme, hvor aktørerne skal rejse hen for at træne eller spille kampe. De må nøjes med at tage vare på sig selv.