Femern-projektets økonomi bedre end frygtet

Femern-portal-on-Lolland_fuld-storrelseProjektet tog et skridt nærmere gennemførelsen, da en grundig analyse blev præsenteret for forligspartierne. Der er lavere anlægsomkostninger, øgede økonomiske reserver og en tilbagebetalingstid for lån på 36 år.

Kravet har været en tilbagebetaling på højst 39 år udelukkende ved hjælp af brugerbetaling. I analysen fra revisionsfirmaet EY forventes en tilbagebetalingstid på 36 år. De forventede anlægsomkostninger er sænket ved en ny forhandlingsrunde med fire store tilbudsgivere når den planlagte byggetid forlænges fra 6,5 til 8,5 år. Den forlængede byggetid gør, at kostbart arbejde i treholdsskift kan erstattes af toholdsskift mens fabrikken, som ska bygge tunnelelementerne kan gøres mindre.

I den nye analyse tages hensyn til, at den tyske miljøgodkendelse trækker ud og derfor regner man på to alternativer, med byggestart 2018 eller 2020.

Trods de økonomiske reserver øges fra 3,7 til 7,3 milliarder kroner er kyst-til-kyst delen af omkostningerne reduceret fra 55,1 til 52,6 milliarder kroner hvis bygningen starter i 2020. Til det kommer den danske landtilslutning, som beregnes til yderligere 9,5 milliarder. Den samlede pris for tunnelprojektet bliver dermed 62,1 milliarder kroner.

Kalkulen bygger på en realrente på 3,0%, hvilket er højere end dagens renteniveau, at EU kun yder de 4,4 milliarder kroner i støtte, som man har givet tilsagn om, samt at Scandlines fortsætter med at drive færgetrafik over Femern Bælt, skriver News Øresund.

x

Læs Også

Boeing på storindkøb i Kina

Boeing-fabrikkerne har indgået kontrakter til en værdi af USD 600 mio. med kinesiske leverandører.

Kursen på Tivoli-aktier helt i top

Mandag morgen var Tivoli-aktien noteret til rekord-kursen 3150 efter de seneste dage at være steget jævnt

900.000 blev forsinket med tog

Årets tre første måneder har budt på togforsinkelser langt ud over det acceptable. 15 procent af alle DSBs passagerer måtte se i øjnene, at de kom for sent.

Fly-kapring var falsk alarm

En Airbus 340-600 fra Virgin Atlantic på vej fra London Til New York, fik midt ude over Atlanterhavet en melding om, at flyet måske var ved at blive kapret.

Salg af Maersk Air kostede A. P. Møller flere millioner kr.

A.P. Møller måtte skyde 300 mio. kr. ind for at genetablere egenkapitalen og leve op til koncernens egne regnskabsprincipper.

Afgørende sommertest for SAS i dag

Trafiktallene for juni vil give en strømpil om resultatet i andet kvartal, som skal betyde et plus for, at man kan tro, SAS er på vej til målet med at vende udviklingen i år.