Ferie-svindler står til kæmpe bøde

TURISME: USA’s telemyndigheder klar med bøde på ca. 800 mio. kr. til svindler, som stod bag robotter, der foretog 96 mio. ulovlige ’robocalls’, opringninger med ’ferietilbud’. Angiveligt fra kendte firmaer i rejsebranchen, som intet havde med sagen at gøre.

Tilbuddene om de eksklusive ferierejser kom, lød det fra svindlerne, fra kendte aktører i rejsebranchen som Expedia, Hilton, Marriott og TripAdvisor.

Når kunderne efter at have hørt den indtalte, lokkende besked og trykkede ’1’ på deres telefon for at høre mere, kom de i kontakt med en sælger i et callcenter, der bl.a. forsøgte at sælge dem feriepakker og timeshare-ferier i Mexico. Men disse ’eksklusive tilbud’ havde intet med Expedia, Hilton, Marriott og TripAdvisor at gøre, skriver avisen Miami Herald.

Nogle kunder klagede til de nævnte firmaer, der undersøgte sagen og meldte den til myndighederne.

Bag svindel-forsøgene med de såkaldte robocalls stod ifølge USA’s telemyndigheder, US Federal Communications Commission, FCC, en Adrian Abramovich fra Miami, skriver avisen.

De mange millioner robocalls skete ifølge FCC fra starten af oktober sidste år og til årets udgang. De falske opringninger strider mod amerikansk lov, hvor det er forbudt f.eks. at udgive sig for at være fra et firma, man ikke repræsenterer.

Det er den hidtil største bøde, FCC har udskrevet. Bødens størrelse hænger sammen med, at nogle af de titusinder af opringninger i timen i bestemte områder betød, at telefonnettet blev overbelastet og telefoner hos f.eks. vagtlæger derfor ikke altid virkede.

”Dermed kunne vigtige opringninger til vagtlæger i nogle tilfælde ikke komme igennem – det kan have betydet en forskel på liv og død,” hedder det fra FCC.

I en udtalelse siger TripAdvisors vicekoncernchef, Adam Medros: “Disse robocalls er noget rejsebranchen har været plaget af i længere tid. Det er bestemt ikke kun hos os i TripAdvisor, at svindlerne forsøger at misbruge vores navn. Listen omfatter alt fra kendte flyselskaber til hotelkoncerner, online travel agents osv.”

Miami Herald kunne i fredags ikke træffe Adrian Abramovich for en kommentar – han var muligvis optaget på telefonen…