Film og TV-serier trækker turister til Kroatien

Kroatiens kystbyer – også Split – er kendt fra TV-serien Game of Thrones.

TURISME: Kroatiens investeringer i at tiltrække filmoptagelser giver flere turister. Meryl Streep, James Bond og Tom Hanks er eller skal i gang med optagelser i landet.

I de første otte måneder af i år har Kroatien set en stigning på 14 procent turister mod samme tid sidste år. I alt blev det fra januar til august til 15 millioner ankomster fra udenlandske turister, hvor de havde 85 millioner overnatninger. Tyskland er Kroatiens største udenlandske turistleverandør – samlet havde Kroatien sidste år turismerelaterede indtægter på 75 milliarder kroner.

Der har foreløbig i år været 122.000 danske ankomster i Kroatien, en stigning på over 18 procent i forhold til samme periode sidste år, oplyser den kroatiske stats nordiske turistkontor i Stockholm.

Kroatien forklarer blandt andet de store stigninger med, at landet har investeret meget i at tiltrække optagelser af TV-serier og film, der helt eller delvist optages i landet. Blandt andet er dele af TV-serien Game of Thrones optaget i havnebyen Dubrovnik, på Lokrum Island og i byerne Sibenik og Split.

Ny film med ABBA-musik optages i Kroatien

Tidligere i efteråret begyndte Hollywood optagelserne af den anden Mamma Mia-film, ’Mamma Mia: Here We Go Again’ med bl.a. Meryl Streep, Colin Firth, Pierce Brosnan og Amanda Seyfried på den kroatiske ø Vis.

Og næste år kommer selveste James Bond til Kroatien i form af skuespilleren Daniel Craig, der med filmteamet er i gang med optagelserne til den 25. Bond-film, der har arbejdstitlen Shatterhand. Hvor Bond-scenerne skal optages er endnu ikke officielt, men engelske medier har nævnt hovedstaden Zagreb samt Dubrovnik og byen Bol på øen Brac.

Også næste år ventes Tom Hanks til Kroatien i forbindelse med optagelserne til filmen Black Money Games, der blandt skal ske på øen Hvar.

Ivona Grgan, direktør for Croatian National Tourist Office: ”Vi kan klart se en stigning af turismerelaterede ankomster som følge af, at de rejsende har set dele af Kroatien som baggrund i en række populære TV-serier og film. Da de græske øer Skopelos og Skiathos blev brugt som baggrund til den første Mamma Mia-film i 2008 var det med til at give øerne en fremgang af turister på 13 procent – Kroatien håber mindst det samme vil være tilfældet efter ’Mamma Mia: Here We Go Again’ kommer i biograferne næste sommer.”