Der har været travlt ved grænserne til Finland. (Foto: Rajavartiolaitos | Facebook.com | PR)

Finland lukker snart smuthul for russiske turister

Mange russiske borgere har benyttet muligheden for at rejse ind i Finland og videre til andre EU-lande derfra, men det smuthul skal nye regler sætte en stopper for.  

Der har været pres på grænseovergangene mellem Finland og Rusland, siden den russiske præsident Vladimir Putin offentliggjorde nyheden om, at hæren vil indkalde 300.000 reservesoldater, der skal til Ukraine og kæmpe.

Beslutningen betød, at mange russere, som ikke ønsker at drage i krig, krydsede den finske grænse, da Polen, Litauen, Letland og Estland mandag i sidste uge blokerede for indrejser fra landet. Det resulterede i, at Finland var det eneste land, som russerne kunne krydse grænserne til.

Det skyldes, at Finland har fulgt de hidtil gældende principper for Schengenlandene og de retningslinjer, som EU Kommissionen er kommet med. Derfor har det været muligt at få adgang til landet med et turistvisum, mens den mulighed er blevet blokeret i de andre lande.

Lukker smuthullet
Den tilgang har dog ført til kritik af regeringen fra blandt andet finske borgere på sociale medier, hvor nogen har erklæret, at de ”skammer sig” over landets ageren, ligesom oppositionen i landet har rejst en skarp kritik af regeringen på den baggrund.

Oppositionspartierne har både argumenteret for, at regeringen helt burde lukke landets østlige grænse for at stoppe indrejserne, samt at man burde stoppe med at udstede visum til turister i en periode.

Det tyder på, at regeringen har taget bestik af kritikken. I weekenden kom det nemlig frem, at den finske regering har til hensigt at indføre restriktioner, der skal sætte en stopper for indrejserne. Ifølge YLE, der er Finlands svar på DR, er 17.000 russere rejst ind i landet i løbet af den forgange weekend.

Slut med indrejse på turistvisum
Den finske udenrigsminister Pekka Haavisto oplyser, at de nye regler vil betyde, at russiske turister ikke kan få lov til at rejse ind i landet på et turistvisum, ligegyldigt om det er udstedt af Finland eller et af de andre lande, som er en del af Schengensamarbejdet. Det forventes, at reglerne vil træde i kraft i løbet af denne uge. Det skriver YLE.

Det forlyder dog, at de nye regler ikke vil gælde for russere, som skal på familiebesøg i Finland. Landet har desuden opfordret EU Kommissionen til at udsende en anbefaling om, at russiske borgere ikke længere skal have lov til at rejse ind i nogle af landene i EU på et turistvisum.

”Finland ønsker ikke at blive et transitland for personer, der rejser på et visum, som er udstedt af et andet Schengenland, og derfor søger vi at bringe disse trafikstrømme under kontrol,” udtaler udenrigsminister Pekka Haavisto ifølge Helsinki Times om de nye regler.


Relaterede artikler:

EU gør livet mere besværligt for russiske turister

EU ikke enig om totalforbud mod russiske turister

Dansk ambassade stopper visa til russiske turister