Finnair fik strejkevarsel i jubilæumsgave

finnair anders andFLYSELSKABER: I fredags var det 90 år siden, Finnairs forgænger lettede – samme dag kom varsel om mulig strejke fra to fagforeninger, bl.a. de kabineansattes, fra 15. november og en uge frem. Strejken kan også ramme SAS-ejede Blue 1.

Finnair er ifølge Oneworld-medlemmet verdens femteældste flyselskab. Finnair fejrede i fredags, 1. november, at forgængeren – Aero O/Y – på samme dato i 1923 lettede første gang.

I dag er Finnairs speciale flyvning mellem Europa og 13 destinationer i Asien. Sidste år havde selskabet tæt på ni mio. passagerer.

”Vores vision er at fordoble vores asiatiske omsætning i 2020,” siger Finnairs koncernchef, Pekka Vauramo.

Finnair fejrer sit jubilæum på flere måder. En af de mere specielle er et unikt Anders And-hæfte – Aku Anka, som han hedder på finsk – med Finnair-temaer. Hæftet blev i fredags uddelt til passagerer på Finnairs langruter, men findes formentlig i et stort restoplag.

Finnair har hele året fejret jubilæet – bl.a. med udvidelse af servicen ombord.

Underholdningen er blevet opgraderet med fordobling af filmudvalget til 72 film på langtursflyvningerne.

I det nye år installerer Finnair fuldt indstillelige sæder på næsten alle langdistancefly – ligesom det får ny Premium Lounge i Helsinki Lufthavn med sauna og baderum.

Men der er torne i glæden ved jubilæet. Også i fredags varslede Finnish Flight Attendants’ Association (SLSY) og Finnish Aviation Union strejkevarsel.

Hertil siger Finnairs driftsdirektør, Ville Iho: “Finnair er overrasket af strejketruslen – fagforeningerne havde lovet os at de ville afstå fra den slags. Vi er skuffet over, at strejketruslen kommer, før vi har holdt møder med fagforeningerne. Bliver strejken en realitet, vil den have alvorlig indflydelse på vores flyvninger.”