Iryo er den nye operatør på de spanske højhastighedsjernbaner. Wikipediafoto: Sergioorozco96.

Fire selskaber kører nu højhastighedstog i Spanien

Der er kommet mere konkurrence med højhastighedstog i det spanske. Iryo, der blandt andet ejes af et flyselskab, er netop begyndt at betjene Barcelona-Madrid. Senere kommer andre ruter.

Spanien er nu eneste europæiske land, hvor fire togselskaber konkurrerer på højhastighedsruter.

I forvejen kører de statslige spanske jernbaner, Renfe, højhastighedstog. Sidste år kom der konkurrence fra det franske selskab Ouigo, hvorefter Renfe introducerede et lavprisselskab til højhastighedsruterne, Avlo.

Iryo ejes af de tre aktører, skriver CNN. Det er de statslige italienske jernbaner, Trenitalia, en spansk infrastrukturkoncern, Globalvia, samt det spanske flyselskab Air Nostrum.

Iryo begyndte sine højhastighedsruter i fredags på den største strækning mellem Madrid via Zaragoza til Barcelona. I midten af næste måned følger næste rute, fra Madrid til Valencia. Og i løbet af det nye år bliver der også højhastighedsruter til blandt andet Sevilla, Malaga, Cordoba og Alicante.

Iryo har som mål at få otte millioner årlige højhastighedspassagerer, hvilket ifølge CNN vil svare til 30 procent af markedet.

Fire klasser
Iryo kører med fire klasse, tre er rettet mod forretningsrejsende. Men alle sæder på højhastighedstogene fra Iryo har stik til USB og 5G Wi-Fi. Ligeledes har togene spisevogne til den knap 600 kilometer lange togrejse mellem Madrid og Barcelona – den køres på under tre timer. Rejsetiden vil være den dobbelte med bil.

”Højhastighedstog styrker EU’s mål om bæredygtighed og social ansvarlighed. Iryo er med til at gøre lange rejser med tog mere attraktive og vil tiltrække rejsende fra fly og biler,” siger Nick Brooks i forbindelse med premieren på Iryo-togene i Spanien. Han er generalsekretær for ALLRAIL (Alliance of Passenger Rail New Entrants in Europe), der repræsenterer ikke statsejede togoperatører.

ALLRAIL efterlyser mere konkurrence mellem togselskaber på alle Europas højhastighedsruter. Det vil være fremtiden for togrejser, hedder det.

Spanien, der begyndte at køre med højhastighedstog i 1992, har i dag flest kilometer med højhastighedsspor i Europa. Togene kører blandt andet mellem Madrid og Barcelona, Malaga, Sevilla og Valencia.

 

Relaterede artikler:

Ønsker tog som erstatning for EU-flyvninger

Ingen sovevogne på nyt nattog til Hamborg

Her er verdens 10 hurtigste tog