First Hotels ”svigter de svage udlejere”

HOTELLER: For at få nedbragt sine udgifter til husleje har norske First Hotels angiveligt ikke betalt husleje til ”svage” danske ejere af hotelbygninger. Men betaler rettidigt til et vigtigt ejendomsselskab som Pandox,” siger branchekilde.

Norske First Hotels har de seneste to måneder ikke betalt flere millioner kr. i lejeafgift til flere ejere af de ejendomme, mindst seks af kædens danske hoteller er i. En kilde påpeger overfor standby.dk, at det ”åbenbart er de svage udlejere, First ikke betaler til. First skal f.eks. nok betale Pandox.”

Norsk-svenske Pandox er storudlejer af hotelejendomme i bl.a. Norden. I december sidste år købte Pandox fire danske hotelbygninger som huser Scandic Hvidovre, Scandic Glostrup, First Copenhagen Sydhavnen samt Scandic Kolding. Dermed ejer Pandox ni danske hotelbygninger.

Samlet udlejer Pandox, ifølge sin hjemmeside, 116 hoteller i og udenfor Norden. Hotelbygningerne opereres af såvel Pandox som hotelselskaber som Crowne Plaza, Hilton, Holiday Inn, Inter-Continental, Scandic og Radisson Blu.

Analytiker af bl.a. den danske hotelbranche, Ole Egholm, siger til standby.dk, at mange hotelselskaber lider under for høj husleje til de danske udlejere – ”men omvendt har de jo selv underskrevet aftalerne og skal derfor efterleve dem. Choice kom til Danmark omkring år 2000 og lavede alt for faste og lange kontrakter på for højt niveau – det har kostet den norske koncern omkring en halv milliard kr.,” siger Ole Egholm og fortsætter:

”Derfor har Choice måttet betale til First for at komme ud af forpligtelserne. Problemet for First er, at de nu har de urentable lejekontrakter, og de har så valgt nogle ret hårdhændede metoder – muligvis på den forkerte side af loven – for at få reduceret lejeniveauet. Ejendomsinvestorerne har retten på deres side, men er formentlig klar over, at de får en husleje over den aktuelle markedsleje.”

Indtil 31. marts 2011 drev Choice 12 hoteller i Danmark, som 1. april 2012 blev overtaget af First:

De københavnske Clarion Collection-hoteller Twentyseven med 200 værelser, Mayfair med 106 værelser og Hotel Neptun med 133 værelser samt Clarion Hotel Copenhagen (170 værelser) og Comfort Hotel Atlantic Aarhus (102 værelser) samt de københavnske Comfort-hoteller, Excelsior (100 værelser), Esplanaden (117 værelser), Airport Hotel Dan med 228 værelser samt Comfort Hotel Xpress med 170 værelser.

Hertil kom Quality-hotellerne i Høje Taastrup med 154 værelser, Marina ved Vedbæk med 126 værelser og Quality Aalborg med 168 værelser.

Nu drives kun ni af hotellerne under First-navnet, Airport Hotel Dan i Kastrup er overtaget af ejendomsinvestorer og drives som et Quality Hotel (et af Choice’s varemærker), samt Hotel Neptun og Hotel Mayfair, hvor driften blev overtaget af First, men fortsat markedsføres som Clarion Collection hoteller (også et af Choice’s varemærker).

Selve First Hotels har 61 hoteller i Skandinavien.