Copenhagen Admiral Hotel. (PR)

Flere danske overnatninger end normalt

Danskerne stod for 12,1 af næsten 14,2 millioner overnatninger i Danmark i første halvår af 2021. Flest canadiere blev væk i forhold til samme periode i 2019, mens de polske turister relativt havde den laveste tilbagegang.

VisitDenmark har netop offentliggjort overnatningstallene for første halvår af 2021, og det er trist læsning med en tilbagegang på 34,5 procent i forhold til samme periode i 2019.

Der blev registreret i alt 14.154.499 overnatninger i danske hoteller, feriecentre, campingpladser, vandrerhjem og feriehuse, og heraf udgjorde danske overnatninger alene 12.136.887, eller hvad der svarer til mere end 85 procent. Det er samtidig en fremgang på 8,4 procent i forhold til 2019 og dermed før coronapandemien.

Selvom det er glædeligt, at danske turister har kunnet afbøde noget af tilbagegangen i udenlandske overnatninger, vækker tallene alligevel bekymring hos VisitDenmark.

”Det er rigtig positivt, at danskerne midt i en pandemi har valgt at tage på ferie i Danmark. Men udviklingen vil ikke vare ved, og mange danskere vil rejse til udlandet igen. Derfor er det helt afgørende, at der kommer gang i den udenlandske turisme til Danmark igen,” siger administrerede direktør Jan Olsen fra VisitDenmark.

Polske overnatninger mindst påvirket
De udenlandske overnatninger faldt samlet set med 40,5 procent i første halvår af 2021 sammenlignet med samme periode 2020. Sammenligner man med 2019 er faldet på hele 80,6 procent.

Her er det især markederne i Asien og Stillehavsområdet, der skiller sig ud, hvor tilbagegangen i overnattende turister fra Australien, Kina, Japan og Sydkorea er faldet med omkring 95 procent. Størst tilbagegang repræsenterer Canada med 97,0 procent færre overnatninger, mens amerikanske turister er nede med 90,3 procent.

Til gengæld er der blot registreret en tilbagegang på 61,9 procent for overnattende polske turister i forhold til første halvår 2019, mens turister fra Tyskland kommer næstefter med 75,2 procent færre overnatninger.

Lang vej igen
De seneste overnatningstal fra juni viser, at antallet af udenlandske overnatninger er steget med 19 procent i forhold til 2020, men det tal vil givetvis være noget højere i juli.

“Efter en meget svær begyndelse på året er der igen begyndt at komme gang i den udenlandske turisme til Danmark. Tallene viser, at der er et opsparet behov for at rejse, og når grænserne åbner, begynder turisterne at rejse igen. Men vi må konstatere, at der er meget langt til, at dansk turisme er tilbage til noget, der ligner normalen,” siger Jan Olsen.

Norge var i øvrigt det eneste marked, der havde en tilbagegang i juni. Det skyldes, at rejserestriktionerne i Norge først blev lempet med virkning fra begyndelsen af juli.

 

Relaterede artikler:

Coronakrisen halverede danske hotelovernatninger

2020 blev historisk dårligt år for dansk turisme

730.000 færre hotelovernatninger