Flere krydstogtskibe på vej

Italienske MSC Cruises får i år sit hidtil største krydstogtskib, Meraviglia, med plads til 4.140 gæster.

CRUISE: Mens der ikke i år kommer nye skibe til verdens to største krydstogtrederier, får to andre rederier i år deres største skibe nogensinde. Danmark får i år for første gang over en mio. krydstogtgæster.

Verdens to største krydstogtrederier, amerikanske Carnival og Royal Caribbean, modtager i år ikke nye skibe. Det samme er tilfældet for to andre store USA-rederier, Holland America og Celebrity Cruises.

Men de to andre blandt de seks største amerikanske rederier, Princess Cruises og Norwegian Cruise Line, får i år nye skibe. De er dog bygget til det hastigt voksende kinesiske marked, skriver avisen USA Today.

Det drejer sig om Princess Cruises’ Majestic Princess med plads til 3.560 passagerer og jomfrusejlads til april samt Norwegian Joy, der huser 4.200 passagerer og har jomfrusejlads til maj i år. Næste år får Carnival, Celebrity, Holland American og Royal Caribbean igen nye skibe.

Omvendt får italienske MSC Cruises i år sit hidtil største skib, MSC Meraviglia, med plads til 4.140 passagerer og jomfrusejlads 10. juni. MSC modtager også til november MSC Seaside, beregnet til krydstogter i Caribien og med plads til over 4.000 rejsende.

Ligeledes får Silversea Cruises, der opererer i luksussegmentet, også i år sit hidtil største skib, Silver Muse, med plads til 596 passagerer. Skibet har efter planen jomfrusejlads 10. april.

Tallene for krydstogtpassagerer for sidste år er endnu ikke landet, men Cruise Lines International Association, CLIA, har tidligere forventet at det vil ende på over 24 mio. – det største nogensinde; flodkrydstogter er ikke medregnet. Navnlig Asien har set meget stor vækst i krydstogtsejladser, ikke mindst med kinesiske passagerer.

På verdensplan er der bestillinger på over 60 nye krydstogtskibe med kapacitet til 185.000 passagerer.

Efter Caribien og Middelhavet er Østersøen/Nordeuropa stadig største område for krydstogter. Alene Københavns Havn venter i år rekord af krydstogtpassagerer med 850.000; 110.000 flere end i år. Og skibene bliver stadig større. Mens København sidste år havde 14 skibe med plads til over 4.000 passagerer, kommer der i år 55 af dem.

Også amerikanske Viking Ocean Cruises, der er stiftet af konsortium med skandinaviske og hollandske interesser, udvider i år sin oceangående flåde. I år modtager Viking Ocean Cruises sit tredje og fjerde skib, Viking Sky og Viking Sun. De har jomfrusejladser 25. februar og 17. november – begge får plads til 930 passagerer.

Sidst i juni får National Geographic Quest (Lindblad Expeditions) sit første skib med plads til 100 rejsende.

Også i år får europæiske rederier oceangående krydstogtskibe, det gælder f.eks. for de tyske rederier Aida og TUI Cruises.

De danske krydstogthavne kan ved årets start se frem til ekstra travlhed, hvor fem danske byer kommer til at sætte ny rekord i krydstogtgæster.

For første gang runder det samlede antal krydstogtgæster i Danmark 1 mio., når landets krydstogthavne i 2017 tilsammen får besøg af et krydstogtskib 491 gange.

Det viser en opgørelse fra Cruise Copenhagen Network, der samler de danske krydstogtdestinationer.

I København, Danmarks største krydstogtdestination, bliver der i år sat ny rekord med 850.000 krydstogtturister. Det er en fremgang på 110.000 i forhold til sidste år.

Men også havnene uden for hovedstaden har stor fremgang og runder nu for første 200.000 gæster i 2017.

”2017 bliver det hidtil bedste år for dansk krydstogtturisme,” siger Claus Bødker, krydstogtchef i Wonderful Copenhagen, hvor Cruise Copenhagen Network er forankret.