Der er mange såkaldte wet markets i blandt andet Asien, herunder Kina, hvor også vilde dyr opbevares og slagtes under uhygiejniske forhold. Her er det et sådan marked i Hong Kong. Wikipedia-foto: FuriousGeorge1

FN-chef ønsker forbud mod dyremarkeder

De Forenede Nationer opfordrer verdens lande til at forbyde de uhygiejniske madmarkeder med vilde dyr som det i kinesiske Wuhan, hvor coronavirussen menes opstået.

Flere epidemier er opstået på markeder for handel med vilde dyr, de såkaldte wet markets, og derfor opfordrer FN nu hele verden til at forbyde dem.

De Forenede Nationers biodiversitetschef, Elizabeth Maruma Mrema, opfordrer hele verden til at forbyde markeder, der blandt andet sælger eksotiske dyr, for at forhindre fremtidige pandemier. Det skriver TV2.dk

Elizabeth Maruma Mrema siger, at der er direkte forbindelse med klodens dyremarkeder og nogle af de værste sygdomsepidemier i moderne tid.

De såkaldte wet markets i lande som Kina har forskellige vilde dyr, der ofte opbevares, levende eller døde, og slagtes under uhygiejniske forhold. Det skaber en god cocktail for virusser, der kan hoppe fra art til art, herunder mennesker, hedder det i ny rapport.

Forskere er stadig usikre på, hvordan Covid-19-virusset bag coronakrisen er opstået, og hvorvidt den egentlig har forbindelse til markedet i Wuhan.

Men uanset, hvordan det nye coronavirus opstod, kan markeder med vilde dyr øge risikoen for såkaldte zoonoser – sygdomme der springer fra dyr til mennesker, skriver DR.dk

”Jo tættere mennesker er på dyr, desto større risiko er der for zoonoser (sygdomme der smitter mellem dyr og mennesker, red)”

Det er den åbenlyse konklusion i en ny undersøgelse fra blandt andet University of California, hvor forskere har undersøgt 139 vira, som mennesker deler med andre pattedyr på land, skriver dr.dk

Over 100 dyrearter på markedet i Wuhan
Den store engelsksprogede avis The South China Morning Post udgives fra Hong Kong og er derfor ikke underlagt kinesisk pressecensur.

Avisen skrev for nylig, at det mistænkte wet market i Wuhan, Huanan Seafood Wholesale Market, havde boder med salg til spisning af omkring 120 slags vilde dyr fordelt på mindst 75 arbejder.

Blandt dyrearterne, der enten kunne købes som slagtede eller som blev slagtet på markedet var for eksempel bævere, flagermus, grævling, hunde, kameler, krokodiller, murmeldyr, oddere, pindsvin, rotter, slanger, strudse og æsler, skrev avisen.

Masser af wet markets i Asien
Kina har angiveligt, efter udbruddet af coronavirussen, lukket over 20.000 dyremarkeder, men i andre asiatiske lande er de stadig åbne og fulde af kunder.

På wet markets det i Wuhan er eksotiske dyr fra hele verden mast sammen i små bure, før de bliver solgt. Nogle sælges som udskåret kød, nogle som levende dyr, mens andre slagtes og parteres på stedet under elendige sanitære forhold, skrev TV2.dk forleden og tilføjede:

”Men der findes ligeså mange markeder i andre asiatiske lande som Thailand, Indonesien, Laos, Cambodia og Burma, som stadig er åbne og fulde af kunder. Og her er smittefaren lige så stor.

Det viser skjulte optagelser fra tidligere i marts lavet af programmet 60 Minutes Australia, der kalder markederne for “tikkende bomber.”

Relaterede artikler:

Første fly er landet i genåbnet lufthavn i Wuhan

Et kig på rejsebranchen efter coronaen

FN’s turistorganisation: 30 pct. færre ankomster i år