Første A350 XWB indviet

Ceremonien ved præsentation af A350 XWB

Ceremonien ved præsentation af A350 XWB

FLYINDVIELSE: Qatar Airways sætter en ære i at være trendsætter. Derfor er selskabet også det første til at flyve med den nye A350 XWB, der blevet indviet i Doha i går eftermiddags.

Doha, Qatar: Med sædvanlig skarp humor svarede Qatar Airways koncernchef, Akbar Al Baker, på pressens spørgsmål ved en pressekonference i Hamad lufthavn i Doha i Qatar, da A350 med tilføjelsen XWB (Extra Wide Body) blev præsenteret.

“Vi hæver standarden, så andre selskaber kan prøve at kopiere os,” sagde Akbar Al Baker med et skævt smil. Bemærkningen handlede dog ikke direkte om A350 XWB, men om A380’eren, der fra 2016 får en opgradering af super business class, som ifølge Akbar Al Baker vil blive enestående og på sigt gøre First Class overflødig i resten af Airbus-flåden.

Men Akbar Al Bakers udtalelse er sigende for selskabet, der med A350 XWB nu er verdens første selskab til at operere hele Airbus’ familie af “widebody”-fly.

Enestående er muligvis et for stort ord at bruge om A350 XWB, men den vil til gengæld få langt større indflydelse på fremtidens flytrafik end den opgradering, der udelukkende handler om luksus og komfort.

Mere miljøvenlig

Forud for det fly, Qatar Airways fejrede ved en storslået ceremoni onsdag aften, har der været fem testfly, der har foretaget 2.600 timers flyvninger på 680 ture. Qatar Airways får også lige om lidt selskab af Vietnam Airlines og senere på måneden bliver Finnair de første i Europa. I alt har Airbus ordrer på 778 A350 XWB fordelt på 41 kunder. Men det forventes, at der indenfor de næste 20 år vil blive brug for ca. 5.000 fly.

En af de helt store gevinster ved A350 XWB bliver en besparelse på brændstofforbruget på op til 25 pct. Det sker bl.a. ved hjælp af nye, lettere materialer, bl.a. 53 pct. komposit, titanium og avancerede aluminiumlegeringer. Yderligere vil der være mindre vedligeholdelse på den ny model.

På Business Class er der 36 sæder i en 1-2-1 konfiguration med sæder, der kan laves om til senge og 17 tommers HD skærme.

Qatars første flyvning med A350 XWB bliver Doha-Frankfurt på en udsolgt afgang 15. januar.

Læs mere om den nye A350 XWB i vores næste magasin, der udkommer i februar. Har du ikke abonnement, kan du tegne det HER