For lidt vinterturisme på Bornholm

Foto fra Bornholm via VisitDenmark, foto: Niclas Jessen.

TURISME: Bornholm er for lukket i vintermånederne, siger klippeøens Horesta-formand samt restaurant-ejer i den næststørste by. Der kom ellers sidste måned over 12 pct. flere færgepassagerer end på samme tid sidste år.

Turistattraktioner, restaurationer, hoteller, cafeer og røgerier er lige nu lukket i stor stil på Bornholm. Dermed møder mange turister et “lukket for sæsonen”-skilt.

Tal fra Færgen, der sejler mellem svenske Ystad og Rønne, viser ellers flere passagerer til Bornholm udenfor sæsonen. Sammenlignet med januar sidste år var stigningen i januar i år 12,3 pct.

Og derfor er det ærgerligt, at Bornholm er delvist vinterlukket. Det mener Troels Madsen, indehaver af Restaurant Molen i Bornholms næststørste by, Nexø, og formand for Horesta på Bornholm, ejer af Balka Strand Hotel, Benny Schou. Det sagde de i et debatprogram sidste uge på TV2 Bornholm.

”Der mangler vilje til at tjene færre penge ved at holde åbent udenfor sæsonen. Man skal ikke sætte alt til, men man må ofre lidt for at holde øen åben,” sagde Troels Madsen.

Benny Schou sagde: ”Hoteller og restaurationer kan ikke gøre det alene. Turister efterspørger andre aktiviteter som museer, så man kan andet end at spise og drikke.”

I TV2-indslaget beklagede danske turister fra andre steder end Bornholm, at meget på øen er lukket i vintermånederne, herunder sidste uges vinterferie.

Troels Madsen sagde i debatten: ”Det bliver ikke bedre før vi bliver bedre til at holde åbent. Der mangler vilje til at tjene mindre uden for sæsonen, at man ofrer lidt for at holde øen åben. Vi kan ikke være bekendt ikke at holde åbent, det er dyrt, men man kan i hvert fald holde weekendåbent – selv om vi ikke kan leve af ti gæster om dagen i vintersæsonen. Men siger gæsterne til deres omgangskreds, at der var åbent, så spreder det sig. Men vi skal også have Destination Bornholm med i dette projekt.”

Og Bornholms Horesta-formand, Benny Schou, sagde i TV2-debatten: ”Bornholms museer skal være åbne. Det er nyt med de lavere færge-priser, men de vil åbne for større efterspørgsel. Men hele Bornholm skal være med for at øge efterspørgslen i vinterperioden, det skal ikke kun være hoteller og restauranter.”

Turisme er Bornholms næststørste erhverv kun overgået af landbrug. Nogle af de nyeste tal viser, at 600.000 turister årligt besøger Bornholm og står for mindst 1,3 mio. registrerede overnatninger årligt og samme antal på overnatningssteder med under 40 værelser.

På Bornholm udgør turismeforbruget 6,7 pct. af det samlede forbrug. Bornholmsk turisme omsætter for over to milliarder kr. om året.