Forsamlingsloftet ved blandt andet møder og konferencer hæves over flere faser frem mod den 1. august. Arkivpressefoto fra Wonderful Copenhagen: Daniel Rasmussen.

Lille forsamlingsforbud forsvinder 1. august

Aftale mellem Folketingets partier om fortsat genåbning mødes med tilfredshed fra Dansk Erhverv og HORESTA. ”Men der er fortsat brug for kompensationspakker,” siger hoteldirektør.

Med undtagelse af Nye Borgerlige står alle Folketingets partier bag den omfattende nye genåbningsplan, der kom på plads natten til fredag.

Med relevans for oplevelseserhvervet indeholder den nye aftale blandt andet disse punkter:

Fra på onsdag, den 21. april, kan restauranter og caféer genåbne for indendørs servering med et arealkrav på to kvadratmeter for siddende servering, det dobbelte, hvis man primært står op. Indendørs servering vil kræve bordbestilling og coronapas, omvendt skal der alligevel ikke vises coronapas ved udendørs servering. Natklubber og diskoteker er ikke nævnt i aftaleteksten.

I sin gennemgang af aftalen skriver TV 2, at aftalen om yderligere genåbning ikke giver svar på, om sommerens store festivaller kan holdes. Men en ekspertgruppe kommer i begyndelsen af næste uge med anbefalinger på dette område.

Forsamlingsloftet udfases
Forsamlingsloftet hæves gradvist på fire allerede fastsatte datoer. Dette er i dag på fem personer indendørs og ti udendørs, men ifølge den politiske aftale udfases forsamlingsloftet efter denne plan:

21. april hæves forsamlingsforbuddet til 10 personer indendørs og 50 udendørs

6. maj hæves loftet til 25 indendørs og 75 udendørs

21. maj hæves det til 50 indendørs og 100 udendørs

11. juni hæves det til 100 indendørs – og fra denne dato afskaffes forsamlingsloft udendørs

1. august afskaffes det lille forsamlingsforbud, op til 500 personer.

Partierne vurderer den aktuelle smittesituation før hver enkelt genåbningsdato.

Dansk Erhverv glæder sig over hurtigere genåbning
I en pressemeddelelse om den seneste genåbningsplan skriver Dansk Erhverv, at den politiske aftale fremrykker genåbningen af en række andre aktiviteter. ”Det vil gøre en stor forskel for mange virksomheder, men mulige forsinkelser af vaccineudrulningen bekymrer og kalder på handling, lyder det fra erhvervsorganisationen. Herfra siger administrerende direktør Brian Mikkelsen:

”Overordnet er det yderst glædeligt, at genåbningen nu fremrykkes. Danskerne har opført sig ansvarligt, og derfor er det både godt og rigtigt, at der bliver genåbnet hurtigere end oprindeligt aftalt. Fortsætter smittetallene de positive takter, så forventer vi naturligvis, at der kommer nye aftaler, som vil mindske restriktionerne.”

Dansk Erhverv tilføjer, at det er ”bekymrende, at udfasningen er betinget af vaccineudrulningen. Desuden forventer Dansk Erhverv, at omkring 100.000 jobs i oplevelseserhvervet fortsat vil være berørt af restriktionerne hen over sommeren, og potentielt ind i starten af efteråret, hvis vaccinen fra Johnson & Johnson droppes helt.”

Brian Mikkelsen tilføjer: ”Dansk Erhverv foreslår et oplevelsesfradrag for danskerne, momstiltag rettet mod hoteller og restauranter, en fjernelse af begrænsning på underskudsfremførsel og en lang række tiltag, der skal sikre, at udenlandske turister vælger Danmark som destination.”

HORESTA: Brug for yderligere gas på genåbningen
I sin pressemeddelelse skriver HORESTA, at man glæder sig over nattens politiske forlig om genåbning. ”Det er sund fornuft at åbne mere og slække på nogle af de meget skrappe krav, turisme- og oplevelseserhvervet havde udsigt til at skulle åbne under,” siger HORESTAs administrerende direktør, Katia K. Østergaard.

Hun glæder sig særligt over, at kravet om coronapas ved udendørsservering fjernes at forsamlingsloftet hæves, og at åbningen af indendørsserveringen flyttes frem til 21. april.

”Vi er blevet imødekommet på en række af de ønsker og forslag, vi har fremsat,” siger Katia K. Østergaard, der efterlyser, at politikerne inden for forsvarlige rammer går endnu længere i forhold til at sikre turisme- og oplevelseserhvervet et sundt fundament at genåbne på.

”Aftenens forlig fjerner nogle panderynker, men bekymringerne er langt fra væk. Vi kan fortsat kigge ind i en periode, hvor vi er underlagt så stramme restriktioner, at det bliver svært at trække vejret”, siger HORESTA-direktøren.

HORESTA mener eksempelvis, at coronapasset også bør fjernes ved indendørsservering ligesom der efterlyses en yderligere forhøjelse af forsamlingsforbuddet.

”Lige som man har et højere loft for organiserede aktiviteter udendørs, bør man også indføre et højere forsamlingsloft for indendørs aktiviteter i professionelle rammer. Samtidig er der hårdt brug for at få genindført det store forsamlingsloft på 500, så vi igen kan få gang i hele møde- og konferencemarkedet, der ligger helt underdrejet,” siger Katia K. Østergaard.

Hoteldirektør: Fortsat brug for kompensationspakker
En af de mest synlige og kommunikerende hoteldirektører under coronakrisen er Peder J. Madsen, administrerende direktør for Hotel Koldingfjord.

Han skriver i en kommentar: ”Det er meget positivt, at regeringen og hovedparten af Folketingets partier i nat har landet en aftale om genåbning af Danmark. Vi har efterlyst en sådan plan, der er til at forholde sig til, selvom der fortsat er mange bump på vejen.

Jeg hæfter mig i særdeleshed ved, at der nu er klarhed om at forsamlingsloftet helt fjernes fra 1. august. Det giver tryghed og sikkerhed i forbindelse med den fortsatte planlægning af arrangementer efter sommerferien,” skriver Peder Madsen og tilføjer:

”Millionomsætning er tabt på gulvet i første halvår af 2021 og det ville være en katastrofe for hoteller og konferencecentre, såfremt vi ikke havde fået klarhed over mulighederne i andet halvår.

Der er fortsat brug for kompensationspakker til hoteller- og konferencecentre i de kommende måneder, hvor der er tabt stor omsætning på grund af COVID-19-restriktioner. Det er omsætning, som ikke kan hentes hjem med den genåbningsplan der nu forelægger.”

Hele aftaleteksten fra det nye politiske forlig kan ses via dette link til Justitsministeriet, klik her.

Relaterede artikler:

Hotelkæde: Der er begyndt at komme lidt optimisme

Dansk Erhverv har nye forslag til at hjælpe turismen

Vil holde fysisk event for møde- og rejsebranchen