NYTÅRSKOMMENTAR: ”Når hotel, restaurant og turisterhvervet har udviklet sig til et af Danmarks største og betydningsfulde væksterhverv, følger et stort ansvar med,” skriver Horestas direktør.
Af Katia K. Østergaard, administrerende direktør HORESTA
Når champagnepropperne springer nytårsaften kan vi se tilbage på et årti, hvor hotel, restaurant og turisterhvervet har haft meget at fejre. Branchen har oplevet en nærmest historisk vækst, der langt overgår, hvad man har set på tværs af resten af erhvervslivet.
Den boomende vækst har trukket investorer til som aldrig før fra ind- og udland – og når man kigger rundt i bybilledet står det hurtigt klart, at hvor kontorer og butikker flytter ud, rykker hoteller og restauranter ind.
Det skaber på den korte bane utvivlsomt en overkapacitet og en intensiveret konkurrence. Alene i København vil antallet af hotelværelser i 2022 være forøget med over 50 procent på kun tre år. Det må siges at være markant og kan selvfølgelig mærkes i markedet.
”Kan vi fylde alle de nye hotelværelser op?”, bliver jeg ofte spurgt.
Og ja, det tror jeg vi kan. Ikke hver dag og ikke lige med det samme, men der er ingen tvivl om, at rejse- og oplevelsesindustrien også i fremtiden kan forvente at blive ved med at vækste.
Når det er sagt kræver det, at vi arbejder sammen om at vækste på en klog måde. Og at vi som branche tager ansvar.
Et stort ansvar
For når hotel, restaurant og turisterhvervet i det seneste årti har udviklet sig til at blive et af Danmarks største og mest betydningsfulde væksterhverv, følger der et stort ansvar med.
Ansvar for vores gæster, vores medarbejdere og hele vores omverden. Et ansvar vi skal være os meget bevidst, ikke mindst i en tid, hvor klima og FN’s Verdensmål er på alles læber og hvor der i stigende grad er fokus på, i hvilket omfang turismen slider på sine omgivelser.
Med et afsæt i troen på, at vækst og profit kan gå hånd i hånd med samfundsansvar og bæredygtighed, skal vi finde derfor nye veje til styrket forretning, hvor bæredygtighed går hånd i hånd med bedre service, innovative gæsteoplevelser og øget bundlinje.
Det kræver vilje, viden og nytænkning og det kræver, at hele værdikæden i erhvervet, HORESTA, regering og politikerne arbejder sammen, både når det handler om at fylde vores hoteller og gøre det på en bæredygtig måde! Kun sådan når vi rigtig langt.
Klar til det nye år
Nu står vi så foran et nyt årti og skal sikre, at vi får det bedst mulige afsæt i 2020. På den helt korte bane lægges ud med overenskomstforhandlingerne med 3F om fornyelse af branchens overenskomst pr. 1. marts 2020.
HORESTA har netop haft det indledende kick-off møde med 3Fs hovedforhandlere. Det er vores mål er at opnå enighed om en ny overenskomst på et fornuftigt omkostningsniveau, med størst mulig fleksibilitet i tilrettelæggelsen af arbejdet og med længst mulig fremadrettet planlægningshorisont.
Samtidig er den vigtigste opgave på Christiansborg, at vi får sikret konkurrencedygtige rammevilkår og tiltag, som understøtter vores erhverv, herunder ikke mindst adgang til et øget udbud af kvalificeret arbejdskraft.
Derudover har HORESTA netop lanceret en ambitiøs klimastrategi, som nu skal implementeres som led i vores deltagelse i regeringens klimapartnerskaber.
Der er med andre ord nok at tage fat på og det glæder vi os meget til!
Vi ønsker et rigtig godt og lykkebringende nytår til Stand By og alle Stand Bys læsere – på gensyn i 2020!
Denne nytårskommentar er den tredje af fem på STANDBY.dk i jule- og nytårsperioden. De første var fra de administrerende direktører i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, og Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier.
Relaterede artikler:
Horesta: Dansk Erhverv er velkommen til dialog