Det er gået hurtigere for leisurerejser med at komme på fode efter pandemien end erhvervsrejser. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Forventer først erhvervsrejser normaliseret i 2026

I ny prognose forudser Global Business Travel Association, at niveauet for erhvervsrejser først er tilbage på niveauet fra før pandemien i 2026. GBTA peger på fem aktuelle trends på området.

En tilbagevenden til normalen for erhvervsrejser sammenholdt med tiden før pandemien, er nu udskudt til 2026.

Det vurderede i hvert fald Suzanne Neufang, direktør for Global Business Travel Association, ved en pressebriefing under den igangværende enorme rejsemesse ITB i Berlin.

Nogle af punkterne, der udfordrer erhvervsrejsebranchen, er inflation, problemerne med den kinesiske økonomi samt udfordringerne i de globale leverandørkæder efter pandemien, sagde Suzanne Neufang ifølge pressemeddelelse fra ITB.

Oven på den store nedgang i også forretningsrejser som følge af pandemien, begyndte antal erhvervsrejser igen at stige i 2021 og sidste år. Men ikke lige så hurtigt som det var tilfældet for leisuredelen af rejsebranchen.

Men stigningen i erhvervsrejser er stoppet i samme tempo, blandt andet fordi Kina genåbnede for hurtigt efter pandemien, lød vurderingen fra GBTA-direktøren.

Flere travel managers har fået forhøjede budgetter
Under pandemien lærte mange erhvervsrejsende i stigende grad at bruge de virtuelle møder. Det gav mindre behov for rejser, hvilket pyntede på virksomhedernes bæredygtigheds-regnskaber.

Men efter pandemien er flere sektorer igen begyndt at foretage erhvervsrejser, sagde Suzanne Neufang. Det gælder navnlig finans- og forsikringsvirksomheder, der generelt igen rejser som før pandemien, for nogen mere end før. Nogle af de, der rejser mindst på forretningsrejser efter pandemien, er for eksempel NGO’er.

Men 45 procent af travel managers på verdensplan har ifølge opgørelse fra GBTA igen fået øgede rejsebudgetter. Og der er kommet tendens til at flere erhvervsrejsende kombinerer deres forretningsrejse med et par ekstra fridage på destinationen, sagde Suzanne Neufang. Men denne tendens var ikke ens for alle, understregede hun.

Suzanne Neufang pegede også ved sin pressebriefing på ITB på aktuelle business travel trends:

Det er svært at forudse udviklingen i Kina, forretningsrejsende har generelt stigende krav til niveauet af deres erhvervsrejser, der er stigende efterspørgsel efter mere bæredygtige rejser, teknologiske forandringer (for eksempel øget brug af onlinemøder) bremser væksten indenfor forretningsrejser og ekstra fridage på en attraktiv destination i forbindelse med en erhvervsrejse vil stige.

 

Relaterede artikler:

”COVID er ikke længere noget vi taler om”

Kendt brancheprofil ny i spidsen for DBTA

Dansker i bestyrelsen i global rejsebrancheforening