Paskontrol i Københavns Lufthavn. Foto: Jasper Carlberg.

Fraråder udlandsrejser og lukker grænserne

Regeringen strammede fredag eftermiddag sine rejsevejledninger for resten af verden og anbefaler nu at alle danskere en måned frem undlader at rejse til udlandet og at de, der er ude, skal komme hjem hurtigst muligt.

På et pressemøde fredag eftermiddag sagde udenrigsminister Jeppe Kofod, at Danmark nu ændrer sine rejsevejledninger. Alle andre lande er nu som minimum orange, det vil sige, at alle ikke-nødvendige rejser frarådes en måned frem.

Ligeledes opfordres alle danskere på rejse i udlandet til at komme hjem hurtigst muligt.

”Beslutningen er taget udfor et forsigtighedsprincip med fokus med områder med risiko for smitte og for at danskere kan strande i udlandet og på grund af restriktioner kan komme i tvungen karantæne,” sagde udenrigsministeren.

I pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet hedder det blandt andet:

”Fra i dag og en måned frem frarådes alle ikke-nødvendige rejser i hele verden. Det vil sige fra fredag den 13. marts og til og med påskeferien, mandag den 13. april. Sådan lyder meldingen fra Udenrigsministeriet, der dermed har ændret den samlede rejsevejledning for hele verden til minimum orange.

”Danskernes tryghed og sikkerhed er regeringens førsteprioritet. Derfor fraråder vi nu alle ikke-nødvendige rejser i hele verden. Budskabet til danskerne er både klart, enkelt og alvorligt. Man skal lade være med at rejse ud medmindre det er absolut nødvendigt. Er man allerede i udlandet, bør man rejse hjem hurtigst muligt,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Flere årsager:
Beslutningen om at fraråde ikke-nødvendige rejser til hele verden bygger på flere ting, skriver Udenrigsministeriet og fortsætter:

”Strenge rejserestriktioner i andre lande, i en række tilfælde indføres med kort varsel. Både i forhold til lokal transport, men også for ind- og udrejse. Rejsende kan derfor ikke længere være sikre på, om de kan rejse frit, skal i karantæne ved indrejse eller får svært ved at rejse retur til Danmark,” skriver Udenrigsministeriet.

Kontakt rejsebureau eller rejseforsikringsselskab
Danskere på rejse i udlandet skal kontakte deres rejsebureau eller rejseforsikringsselskab med spørgsmål om, hvordan de kommer hjem, oplyser Udenrigsministeriet og tilføjer:

”Du opfordres til at tilmelde dig Danskerlisten via www.um.dk eller via appen Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende dig information om det land, du befinder dig.”

Reaktion fra DRF:
I en kommentar til meldingen fra de danske myndigheder om ikke at rejse ud og hvis danskere er ude, så kom hjem i en fart, siger administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening, Lars Thykier, til STANDBY.dk:

”Vi ved ikke, hvad dette giver af langtidskonsekvenser for eksempelvis afbestilling af bestilte udlandsrejser. Her må kunderne også se, hvad der står i rejsebureauets afbestillingsbetingelser.

Vi kan ikke bestemme, om folk vil rejse ud af landet – der er ikke tale om et udrejseforbud, men opfordring til, at danskerne bliver i Danmark.

Myndighederne siger nærmest til rejsebureaubranchen, vi lukker jer ned. Så må vi se, hvilken hjælp rejsebranchen får.

Med en meget restriktiv rejsevejledning for hele verden, så påtager regeringen sig et ansvar, så erstatter de også for den branche, der bliver berørt af det,” siger Lars Thykier.

Opdatering:
Lørdag den 14. marts kl. 12.00 lukkes Danmarks grænser, så det kun vil være muligt for danskere at rejse ind i landet samt for udlændinge med et “anerkendelsesværdigt formål.”