Frygt for visa-krig mellem USA og EU

David Scowsill.

David Scowsill.

TURISME: EU er utilfreds med, at USAs program for fritagelse for visa ikke gælder alle EU-lande – men USA er utryg ved sikkerheden i fem af landene.

EU truer med at kræve visa fra amerikanske statsborgere – men det vil kun skade Europa, siger anerkendt ekspert.

(New Orleans, standby.dk) ”USA er ikke tryg ved pas-sikkerheden i EU-landene Bulgarien, Cypern, Kroatien, Polen og Rumænien – og vil derfor ikke indlemme dem i de i alt 38 lande fra hele verden, der er i USAs tilbud om visumfritagelse, Visa Waiver Program, VWP. Det har nu fået EU til at overveje at kræve, at amerikanske statsborgere skal have visum for at komme ind i EU. Men det vil ikke være klogt.”

Det sagde adm. direktør David Scowsill, der står i spidsen for det anerkendte World Travel & Tourism Council, i går til standby.dk

Udtalelsen faldt i et eksklusivt interview med standby.dk og en australsk avis under USAs store fagmesse for rejsebranchen, International Pow Wow, IPW, der slutter i dag her i New Orleans.

EUs medlemmer af Schengen-aftalen om pasfrihed mellem disse lande, ønsker, at USA tilbyder lige vilkår for alle Schengen-landene, og at de alle er med i VWP. Men det afviser USA, der ikke er overbevist om, hvor stor passikkerheden er i de fem lande, hvor der er flere eksempler på, at personer, der ikke er statsborgere i landene, har kunnet købe pas.

Hvis EU begynder at kræve visum fra amerikanske statsborgere, vil det bare besværliggøre deres rejse og kan resultere i, at de og dermed deres penge bliver væk fra Europa.

I interviewet med David Scowsill, drøftede han også udviklingen for udenlandske flyselskaber, der betjener USA. På årets IPW er United Airlines eneste amerikanske flyselskab med stand på kæmpemessen – ingen af de to andre store internationale amerikanske selskaber, American og Delta Air Lines, er til stede. Det er til gengæld f.eks. Etihad Airways fra Abu Dhabi, Emirates fra Dubai og Norwegian. En talsmand for Norwegian sagde i går til standby.dk, at selskabet i år forventer at flyve ca. én mio. passagerer mellem Europa og USA.

Ligesom U.S. Travel Association, der bl.a. organiserer IPW, har David Scowsill ingen problemer med, at Norwegian får den ønskede permanente flyvetilladelse mellem EU og USA, via Norwegians irske datterselskab.

David Scowsill talte i interviewet også om flere hotelsammenlægninger og konsolideringer på dette område.

”Nu får vi Marriotts overtagelse af Starwood (med bl.a. Sheraton, red). Det skaber verdens største hotelselskab. Men faktum er, at de største varemærker indenfor hotelindustrien stadig kun udgør en lille del af verdens samlede antal hotelværelser,” sagde han.