Glæde på Færøerne over ny SAS-rute

Færøerne og dermed øgruppens hovedstad, Torshavn, er fra næste forår ny helårlig, daglig rute for SAS fra København.

Færøerne og dermed øgruppens hovedstad, Torshavn, er fra næste forår ny helårlig, daglig rute for SAS fra København.

TURISME: For første gang i 10 år får færøske Atlantic Airways konkurrence på sin hovedrute til København. SAS åbner næste år nye ruter hele året fra København til Færøerne og Riga samt fra Aalborg til Oslo.

Der har ikke været konkurrence for færøske Atlantic Airways på hovedruten fra Vagar-lufthavnen til København siden 2006. I lidt over et halvt år prøvede nystartede færøske Faroe Jet i 2006 at komme ind, men måtte give fortabt.

Nu prøver SAS lykken, når det fra sidst i marts næste år får en daglig rute fra København til Færøerne – fløjet med en Airbus A319 med 141 sæder eller en Airbus A320 med plads til 168 passagerer.

Atlantic Airways besvarede i går ikke standby.dks henvendelse om en kommentar til SAS-ruten – Atlantic Airways er samarbejdspartner med SAS, bl.a. kom det færøske selskabs bonusprogram sidste år over i SAS EuroBonus.

Direktøren for Færøernes lufthavn, Jakup Sverri Kass, roser Atlantic Airways for det store arbejde med gennem årene at stå i spidsen for at promovere den nordatlantiske øgruppe, men han glæder sig også over den nye SAS-rute til de dejlige øer.

”Al mulig ros til og respekt for Atlantic Airways, men det er da stort, at SAS nu åbner rute hertil. Dermed forbindes Færøerne for alvor til SAS store rutenet ud i Norden, Europa og resten af verden,” siger han til standby.dk og tilføjer: ”Det gør alt andet lige kagen større – Vagar-lufthavnen forventer i år næsten 300.000 passagerer, dermed har vi flere internationale rejsende end Aarhus Lufthavn. Og jeg tror på et marked for flere ruter. Siden jeg blev direktør for Vagar for fire år siden har lufthavnen fortsat sit arbejde for at tiltrække nye ruter.”

Om åbningen af den nye SAS-rute mellem København og Færøerne, siger SAS pressechef i Danmark, Mariam Skovfoged, til standby.dk: ”SAS åbner på Færøerne fordi det er en destination, rigtig mange kunder har efterspurgt. Vi tror på markedet, og SAS vil være en god måde at binde Færøerne og Europa og den øvrige verden sammen. Ved at SAS åbner på Færøerne vil vi også tiltrække flere besøgende.”

Direktør Guðrið Højgaard for Færøernes officielle turistråd, Visit Faroe Islands, siger til standby.dk: ”Vi er positive over for alt, som kan være med til at udvikle færøsk turisme. Vi har et fremragende samarbejde med Atlantic Airways, som er en af hovedaktørerne i markedsføringen af Færøerne. Men erfaringerne viser, at den samlede kage vokser, når nye ruter oprettes, og forhåbentlig vil SAS-ruten være med til at fortsætte den gode udvikling, vi har oplevet de seneste år.”

”Vi har desværre ikke tallene længere end til juni endnu, men som helhed ser det ud til at blive et positivt år, som skal sammenlignes med et usædvanlig højt år sidste år, da vi bl.a. havde en total solformørkelse, som gav os rigtig meget ekstra trafik.”

Færøerne har netop haft besøg af det portugisiske fodboldlandshold med stjernen Ronaldo i spidsen. De spillede mandag aften i Torshavn mod Færøerne og vandt hele 6-0. Det portugisiske landshold boede på Færøernes største hotel, Hotel Føroyar, uden for Torshavn.

SAS øger fra Danmark

Med sommerprogrammet næste år åbner SAS seks nye ruter fra Danmark – hele året fra København til Færøerne og to gange dagligt (undtagen lørdag) til Letlands hovedstad, Riga (ruten flyves i forvejen af Air Baltic), samt fra Aalborg til Oslo – sidstnævnte flyver danske Sun-Air allerede.

I tillæg til de nye helårsruter skruer SAS i højsæsonen op for antallet af afgange til Sydeuropa. SAS øger bl.a. antallet af sæder og afgange fra København til sydportugisiske Faro, samt spanske Malaga og Mallorca. I sommerprogrammet 2017 tilbyder SAS omkring 330.000 flere sæder og i alt 1.800 flere flyvninger til Spanien, Kroatien og Portugal fra Skandinavien.

Samtidig åbner SAS i sommerhøjsæsonen tre nye sæsonruter fra Danmark til Sydeuropa. Fra København til Malta, tre gange om ugen mellem 25. juni og 13. august, Olbia på Sardinen, to gange om ugen fra 24. juni til 5. august, mens SAS jyske kunder får ny sommerrute fra Aarhus til Malaga med et fly om ugen fra 2. juli til 6. august. I tillæg sættes flere SAS-afgange ind mellem København og Zürich, Geneve, Gdansk samt Hamborg.

I alt åbner SAS 15 nye ruter fra Skandinavien til europæiske destinationer i sommerprogrammet 2017.