God tid til at tænke tanker

Det er som om historien går igen. Heldigvis og måske alligevel ikke. Hvorfor har vi altid haft svært ved at sælge dansk turisme til udlandet i større målestok? Enten går det strålende i København, eller også med sommerhusene ved den jyske vestkyst, sjældent på samme tid. Og alt af Danmark midt imellem, plus vores herlige Bornholm, har alt for korte turistsæsoner.

 

To ting har gennem årene haft negativ indflydelse. Det høje prisniveau og et omskifteligt klima. Med to vintre. Den hvide og den grønne. Klimaet kan vi ikke gøre noget ved – selv om nogen tror det – men priserne kan vi i allerhøjeste grad gøre noget ved. Samt i tilgift skabe en unik værdi og oplevelse for vore gæster.

 

Et flot hold har Horesta fået sammensat med Mads Lebech som formand. Det er måske ikke det mest visionære, når han i et avisindlæg forleden startede med den sædvanlige om at kunne afløfte momsen helt, i stedet for de nuværende 50 procent. Enhver dansk politiker, til højre eller venstre, får nervøse rystelser, når de hører tale om momsen. Også selv om vore nabolande lige har sat den ned for både restauranter og hoteller.

 

Hvis ikke erhvervet snart kan overbevise politikerne om, at det haster, så står det sløjt til med resten. Mens græsset gror dør horsemor. Har turisterne og erhvervsturismen først fravalgt Danmark, vender de næppe tilbage. Nu dur det ikke længere med smukke hensigter og luftsteg fra såvel nuværende som fhv. ministre.

 

Fremragende folk er nu valgt til Turismens Vækstråd. De er naturligvis ikke blevet spurgt om deres politiske tilhørsforhold, men jeg tror det vil blive meget svært at finde repræsentanter fra venstrefløjen, og måske endda fra den nuværende regeringskonstellation. Det kan i længden blive en svaghed. Der er en risiko for, at de nuværende medlemmer vil falde over hinanden i enighed.

 

Jeg har selv oplevet at sidde i en tænketank i dansk turisme. Første gang under DT direktør Jørgen Helweg i 70`erne. Derefter hos Erik Palsgaard og sidst Bjarne Eklund. Vi var gode, synes vi selv. Hvor meget vi fik igennem var et spørgsmål, om vi tog nogle ildsjæle fra branchen ind og lod dem afprøve ideerne i praksis.

 

Kun en enkelt gang fik vi ekstra penge. Det var i 1977, da der pludselig kom 40 mio. kr. fra en ekstra bevilling på Finansloven. ”Brug dem fornuftigt”. Vi åbnede danske turistkontorer i Los Angeles, Canada og Australien. De er i dag lukket igen, men ingen tvivl om, at de satte gang i turismen. Fra LA og Canada også fordi de gik i spænd med gode flyruter til København. Det samlede beløb dengang til Danmarks Turistråd fra statsbevillinger var omkring det dobbelte af i dag i nutidskroner. Det siger noget om, hvordan turismen har mistet politikernes bevågenhed.

 

Vækstrådet – Tænketanken – skal det kommende år have fire møder. Der bliver god tid til at tænke tanker. Og der er brug for det.

Skrevet af Ejvind Olesen