Lyset fra solen formørkes på Rhodos under sidste måneds naturbrande. Foto: Torben Rodenberg.

Grækenland: Gratis Rhodos-ferie til flygtede turister

Ifølge den græske premierminister vil Grækenland give de tusindvis af turister, der blev evakueret under julis naturbrande på Rhodos, en gratis ferie. Uklart om tilbuddet er et ”sammenskudsgilde.”

Op mod 400 danske turister fik sidste måned delvist ødelagt deres ferie på Rhodos som følge af omfattende naturbrande på den sydøstlige del af Rhodos. De måtte sammen med tusindvis af andre udenlandske turister lade sig evakuere til navnlig den nordlige del af den græske middelhavsø. Denne del af Rhodos, der har flest udenlandske turister, blev ikke direkte påvirket af naturbrandene.

Rhodos får omkring 95 procent af sin indtjening fra turisme, og onsdag sagde den græske premierminister Kyriakos Mitsotakis i et direkte interview onsdag morgen med den britiske TV-station ITV, at Grækenland næste forår eller efterår (altså udenfor højsæsonen) vil tilbyde de udenlandske turister, der måtte evakueres under naturbrandene, en uges gratis ferie på Rhodos.

Det skriver flere udenlandske medier, blandt andet nyhedsbureauet Reuters. Det fremgår ikke, hvordan de berørte turister, der ønsker at tage imod tilbuddet, skal forholde sig. Det oplyses heller ikke, om tilbuddet kun gælder for eksempel gratis hotelophold på Rhodos eller også inkluderer flytransport.

20.000 evakueret
Naturbrandene brød ud i midten af sidste måned på centrale Rhodos, der arealmæssigt er næsten tre gange større end Bornholm. Kraftige vinde og høje temperaturer fik brandene til at sprede sig, også til kystområder på den sydøstlige side af øen, hvor der er mange feriehoteller ved kysten.

Reuters skriver, at op mod 20.000 turister og lokale borgere måtte evakueres fra flammerne. Premierminister Kyriakos Mitsotakis siger til ITV, at naturbrandene har påvirket omkring 15 procent af Rhodos, men at situationen nu er tilbage til det normale.

”Til alle de, hvis ferie på Rhodos blev påvirket på grund af naturbrandene, vil den græske regering i samarbejde med de lokale myndigheder på Rhodos tilbyde en uges gratis ferie på Rhodos til næste forår eller efterår,” sagde Kyriakos Mitsotakis.

Premierminister tilføjede, at der i årtusinder har været naturbrande på for eksempel øerne i Middelhavet, ”men som følge af klimaforandringer, at brandene blevet kraftigere.”

Flybilletter vil koste millioner
Den britiske avis The Independent skriver, efter at have set premierministerens udtalelser på ITV, at det ikke står klart, hvordan tilbuddet strikkes sammen.

Hvordan skal evakuerede turister bevise, at de måtte flygte fra naturbrandene under ferie? Hvad defineres som ”forår” og ”efterår” – er det i april, maj og oktober, hvor hotellerne alligevel er halvtomme fordi højsæsonen ikke er begyndt, spørger avisen.

Vil flytransport være inkluderet – at skulle købe tusindvis af flybilletter til udenlandske turister vil hurtigt koste de græske myndigheder et tocifret millionbeløb (i danske kroner, red.), anslår avisen og tilføjer:

”Er flybilletter inkluderet vil det være godt for flyselskaberne, men ikke for pakkerejsearrangørerne der sælger fly og hotel.”

Brancheforeningen RID, Rejsearrangører i Danmark, der blandt andet repræsenterer hovedparten af charterrejsebureauerne i Danmark, anslog sidste måned overfor Standby.dk, at der i højsæsonen er omkring 10.000 danskere om ugen på Rhodos.

 

Relaterede artikler:

Dansk rejsebureaudirektør tæt på brandene på Rhodos

Varmere vejr kan styrke turisme i Nordeuropa

Charterarrangører: Rejs trygt til det nordlige Rhodos