Overnatning i danske ferieboliger er den måde flest turister overnatter i under deres ophold i Danmark. Feriehusbranchen bliver meget hårdt ramt af den danske grænselukning. Arkivpressefoto: Ringkøbing-Skjern Kommune.

Grænselukning koster feriehusbranchen milliarder

Danmark lukkede lørdag grænserne for udenlandske turister. ”Det kommer til at koste 1.200 danske jobs og millioner af mistede udenlandske overnatninger,” siger Feriehusudlejernes Brancheforening.

”Bare i dag er op mod 5.000 biler på vej fra Tyskland til den danske grænse, de må køre tilbage. De danske feriehusudlejerne har kun haft siden tidlig fredag aften i går til at give dem besked om, at grænsen lukkes klokken 12.”

Det siger Carlos Villaro Lassen, direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening, som repræsenterer udlejningsbureauer med over 40.000 sommerhuse til udlejning. Medlemmerne af Feriehusudlejernes Brancheforening udlejer cirka 95 procent af de danske ferieboliger.

Lukningen af grænsen til Danmark vil ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening betyde, at tyskere må afbestille 1,4 millioner udenlandske overnatninger frem mod 13. april i feriehuse.

Dermed går Danmark glip af en omsætning den næste måned på over en milliard kroner, og 1.200 job vil i år forsvinde i dansk kystturisme, forudser Feriehusudlejernes Brancheforening, der er medlem af Dansk Erhverv.

”Fuldstændig urimeligt at give os så kort varsel”
”Det er fuldstændig urimeligt at give os så kort varsel og at lægge så stor byrde på dansk kystturisme,” siger Carlos Villaro Lassen og fortsætter:

”Vi kræver fuld erstatning fra staten for de kæmpe tab, som grænselukningen betyder. Det er helt meningsløst, at danske feriehuse, hvor gæsterne henter nøglen i en nøgleboks og i øvrigt kan være i deres eget sommerhus eller ude i naturen uden smitterisiko, skal rammes så drastisk.”

”De offentlige ansatte, der er sendt hjem i København, får stadig betalt deres løn, men i kystturismen og langs den danske vestkyst er over 90 procent af gæsterne fra Tyskland, og når de bliver stoppet ved grænsen, er der ingen til at dække omkostningerne.

Indgrebet mod feriehusturismen kommer til at ramme købmænd, butikker, transportselskaber og hele kystsamfundet. Vi vil bede regeringen genoverveje grænselukningen, og vi kræver, at staten er med til at dække denne omkostning”, siger Carlos Villaro Lassen.

Frygter for hele ferieåret
Feriehusudlejernes Brancheforening frygter, at hele udlejningsåret 2020 bliver ramt, og over 15 millioner tyske, norske, svenske og hollandske overnatninger i år er i fare for at blive aflyst.

Over halvdelen af samtlige udenlandske overnatninger i Danmark er i lejede sommerhuse.

Relaterede artikler:

Danmark tjener milliarder på udlejning af ferieboliger

Flere danskere på vinterferie i danske ferieboliger

Her sover danske og udenlandske turister i Danmark