Det bliver for næste år lidt dyrere for krydstogtrederierne at anløbe Grønland. I midten af denne måned mødtes to skibe fra Scenic Group, Scenic Eclipse II og Scenic Eclipse, udfor Qeqertarsuaq (Godhavn) ved Diskobugten. PR-foto: Scenic Group.

Grønland vil hente millioner fra nye krydstogtafgifter

Det bliver næste år lidt dyrere at være krydstogtpassager i Grønland. Selvstyret fremrykker passagerafgift på 50 kroner til starten af 2024. Grønland har flere krydstogtanløb end Danmark.

Grønlands regering, Naalakkersuisut, fremrykker den påtænkte krydstogtafgift med et år til ikrafttrædelse fra 1. januar 2024. Det oplyser Departement for Finanser i en pressemeddelelse.

Afgiften bliver på 50 kroner pr. krydstogtpassager. Ligeledes fordobles havneafgiften for anløb af grønlandske have for store krydstogtskibe (over 1.200 passagerer), mens havneafgiften for mindre krydstogtskibe bibeholdes på samme niveau som i dag, skriver avisen Sermitsiaq.

Det skønnes, at passagerafgiften årligt vil indbringe fem millioner kroner, mens de forhøjede havneafgifter beregnes at bidrage med fire-seks millioner kroner. Provenuet forventer Naalakkersuisut at bruge på vedligehold af havnene, skriver den grønlandske avis.

De grønlandske kommuner får desuden mulighed for at opkræve et miljø- og vedligeholdelsesgebyr, som vurderes at kunne indbringe kommunerne samlet set indtægter for i omegnen af 15 millioner kroner.

”Skønnene i forslaget er konservative. Den fremtidige udvikling i antal krydstogtpassagerer, antal anløb og antal ilandsættelser pr. krydstogt vil blandt andet være afhængig af kommunernes valg af gebyrstørrelser og lokationer,” oplyser minister for finanser, Naaja H. Nathanielsen.

Grønland: Flere krydstogtanløb end Danmark
Mens CruiseCopenhagen i år ifølge netværkets oplysninger til Standby.dk forventer omkring 519 anløb af krydstogtskibe i netværkets danske havne, er tallet anderledes højt for Grønland. Visit Greenland oplyser, at Grønland i år forventer op mod 700 anløb af krydstogtskibe.

I maj i år var der bebudet 689 anløb på de grønlandske kyster. Ifølge avisen Sermitsiaq stiger mængden – som af Visit Greenlands direktør Anne Nivíka Grødem betegnes som et ”rekordantal” – dog dag for dag.

Den grønlandske turismeorganisation fortæller, at flere af de krydstogtskibe, som vil gøre anløb i år, ventes at have over 2.000 passagerer ombord, mens enkelte vil bringe flere end 3.000 gæster, og det stiller krav til anløbshavnene.

”Med forventningen om flere krydstogtskibe, vil der være en øget volumen, som kan skabe pres på hele vores infrastruktur. Dét er vi nødt til at forholde os til som samfund,” siger Anne Nivíka Grødem og fortsætter:

”Det er vigtigt, at ikke kun turismeerhvervet står klar til at modtage passagererne, men at hele samfundet er gearet til det i alle niveauer. Det gælder både toiletfaciliteter, varer, stier og veje og alle andre serviceydelser.”

 

Relaterede artikler:

Visit Greenland: 2022 blev rekordår for turisme

Stort dansk rejsebureau køber grønlandsk lufthavnshotel

Grønland: Flere krydstogtskibe end Danmark