I år skulle man eje et dansk badehotel og en sommerhuskæde, garneret med nogle campingpladser, i stedet for et charterselskab. I fjor var det lige omvendt. Hvordan kommer vi videre?
Maj har aldrig været varmere end i år. Juni er startet på samme måde. Det er varmere i Danmark og resten af Skandinavien end i Middelhavsegnene. I hvert fald i den vestlige del. Det kan mærkes på mange måder.
De nye danske kartofler er kommet tidligere og er billigere. Jordbærplukningen er i fuld gang. Charterpriserne er i bund for dem, der ikke fik bestilt for flere måneder siden – og dansk ferie er i fokus.
Hvordan skal de forskellige dele af ferie-og rejsebranchen nu reagere? Og hvordan får man som iagttager det fulde overblik. Charterbranchen taler i reglen sort i en sådan situation. Med ruteflyene er det sværere. De offentliggør trafiktal, men det afgørende er, hvad de får for de solgte flysæder. Impulskøb ændrer i hvert fald retning.
Campingbranchen er nok dem, der rammer sandheden nærmest. De klager sig som landmænd alt efter vejret. Sommerhusudlejerne syder af begejstring efter en maj som i år. Det forstår man. Til gengæld forsøger de ofte at skjule, hvor galt det står til, når regnen pisker ned og vestenvinden bider, som i maj i fjor.
Hvordan så helgardere sig? Jo, man kunne jo investere i såvel et charterbureau som et sommerhusbureau og nogle campingpladser. Det kender jeg bare ikke rigtigt nogen, der har gjort. Nærmest var vel Larsen Rejser. Men hvad med et badehotel? Godt vejr, og det bliver måske som i TV 2`s succesrige serie.
Succesvise om Tjæreborg
I 1967 havde Preben Uglebjerg i Tivoli Varietéen en genial tekst af Ulrich Ravnbøl om gyngerne og karuseller. En tekst, som nu om dage ofte bruges i erhvervslivet om at satse på flere forskellige ting på samme tid. Et tegn på alsidighed med humoristisk overtone.
I visen var der også et vers om pastor Krogager og Tjæreborg Rejser, og den kunne godt trænge til at blive opfrisket.
”Hjemme i Tjæreborg går det lidt sløjt.
Kirken er tom, orglet bruser ikke længer`
Ingen gider synge med på Grundtvigs salmer.
Men når pastoren sidder med dem på en bar under sydens palmer,
så synger selv de værste,
når blot de har smagt lidt på muskatellen,
så tjener han ind på gyngerne,
hvad han har mistet på karussellen.”
Spies i Grøften
Nu lever hverken Preben Uglebjerg, Ulrich Ravnbøl eller pastor Krogager længere. Tjæreborg Rejser heller ikke, men blev som bekendt overtaget af Spies Rejser.
Simon Spies kunne godt lide sol og sommer og et glas champagne (eller flere) i Grøften i Tivoli. Og han havde ingen problemer med et udsagn som gik stik imod hans egen forretning:
”Jeg kunne ikke drømme om at rejse ud i juni og juli. Da skal man være hjemme og nyde den danske sommer med et vejr på godt og ondt. Rejs til gengæld i november. Det er den værste måned i det danske klima.”
Alligevel havde og har Spies Rejser som alle andre højsæson i juli.
Det er noget at et paradoks, at antallet af danske charterpassagerer siden 60´erne har været så nogenlunde konstant omkring en million. Den har måske nogle år været nede på 800.000 passagerer, når der var kriser med krige, brændstofmangel og terror.
Og i gode år oppe på 1,2 til 1,3 millioner. Til gengæld har indtægten hos charterbureauer og flyselskaber været voldsomt mærket af gode eller dårlige somre, hvad vejret angår.
Nu har vi en ny spiller på markedet, nemlig lavprisflyene. De skal helst fyldes. Så må man leve med, hvad man kan få for billetterne.
Dansk livsstil
Måske finder nogen i år på, med sommervarmen i maj som retningsviser, at investere i både dansk og udenlandsk ferie. Måske finder flere ud af at rejse i november. Kan man ikke få det ene, må man prøve det andet. Eller måske begge dele. For ferieoplevelser vil vi have.
Eller som Ulrich Ravnbøl slutter:
”Men danskere har en ganske særlig evne,
som vist tør kalde sjælden,
for vi sætter til på gyngerne
og bruger resten på karussellen.”