Helsingfors Lufthavn udbygges for seks mia. kr.

En af de supermoder lounger i Helsingfors Lufthavn. – Foto Bjarne Lüthcke.

En af de supermoder lounger i Helsingfors Lufthavn. – Foto Bjarne Lüthcke.

LUFTFART: Et imponerende investeringsprogram skal bringe knudepunktet for trafikken fra Europa til Asien i eliten blandt de bedste i verden. Sjældent er der set et så stort og imponerende taxfree område.

Af Ejvind Olesen

Man kan ikke undgå at blive imponeret over et ophold i Helsingfors Lufthavn. Slet ikke, når man er kommet der gennem mange år. Det er unikt. Hvad der dog bygges op ”under et tag”, som er opskriften på vejen til succes. Flere terminaler under samme tag og eminent let at skifte fly – fra Europa til Asien for nu at tage det mest dominerende.

Under et par timers ophold gik vi fra den ene en terminal til den anden i et væld af butikker – det har vi også oplevet andre steder – afvekslende med det ene spændende restaurantkoncept efter det andet. Og nogle lounger som med møbler og design er i en klasse for sig.

Pludselig kommer vi forbi en taxfree forretning, som netop er indviet og ikke ser ud til at få ende. Hvor er det flot, og hvilket udvalg. Hvad skal de stakkels finner dog med det? De er jo medlem af EU! Ja, men langt hovedparten af passagerene skal til Asien eller kommer fra en af de 12 destinationer i Fjerne Østen, og da må man altså gerne købe taxfree varer.

I denne uge oplyste Finavia Corporation så, at man vi investere ca. seks milliarder kroner frem til år 2020 i yderlige udbygning af lufthavnen. Blandt andet skal den gamle startbane fra 1952 have en ordentlig omgang i to måneder til sommer, så den kan klare selv de største fly på markedet af i dag.

I bestræbelser på, at gøre lufthavnen til et af de førende i Europa vil Finavia investere det store beløb. Omkring 70 nye forretninger, den ene flottere end den anden, åbner i nær fremtid.

Sidst men ikke mindst kommer den direkte hurtigtog forbindelse til centrum af Helsingfors fra lufthavnen til sommer.