Den blå Lagune i Reykjavik (Foto: Sarah1990 | CC 3.0)

Hold nu op med at betragte turister som jeres fjender

En opfordring til Island, der næsten ikke kan finde muligheder nok til at gøre livet besværligt for sine gæster. Danske forskere synger med, så som ‘Folk er mætte af turister.’ – Vel er de ej, tænk på børnerimet: ‘Det man siger er man selv.’

I den varme, dejlige maj med flere sommerdage på 25 grader plus end hele sidste sommer, skal vi næsten dagligt læse om turismen og alle dens fortrædeligheder. Orkestreret af miljøforkæmpere og holdningsorienterede klimaforskere.

Senest igen fra Island, som pumper øen til med nye flyruter, og nu med stor undren må søge hjælp udefra (i Danmark) til at løse det helt banale spørgsmål. ”Hvor kommer dog alle de turister fra?”

Skulle man ærligt talt ikke selv kunne finde ud af det, selv om turisttallet nu nærmer sig to millioner om året. Et tal som der i øvrigt også er stor tvivl om, fordi Keflavik Lufthavn er blevet en omstigningslufthavn til amerikanske byer, som man aldrig kunne have forestillet sig før vi fik Open Skies. Lufthavne har normalt gode statistikker om passagertallet, hvor de kommer fra og fortsætter til.

Bedste bud på omstigningsbilletter får man i en udtalelse fra direktøren i Blue Lagoons i fjor til Financiel Times: ”Da vi åbnede i 1994 havde vi 50.000 gæster på et år, nu er det over 1,3 millioner.”

Og hvad så! Ingen har vel i den grad brugt Blue Lagoon til markedsføring af Island, både som attraktion i sig selv, og som ”stopover” trafik til USA.

Bevar gæstfrihed
Ja, kære islandske venner. Bliv nu ved med at bevare jeres gæstfrihed. Det er en rigtig dårlig idé, hvis I beslutter at lægge 70 kroner på i turistskat fra 2020, som regeringsforslaget går ud på. Der er ifølge hjemmesiden turisti.is også planer om en flyskat både på ankommende og afrejsende passagerer. Beløbene skræmmer næppe: Mere signalet om, at I hellere vil have, at vi bliver hjemme.

Jeg har flere gode venner fra mine mange besøg i Island, og hver gang har været en oplevelse at komme til øen med så megen naturskønhed, kultur og venlighed. Klimaet taler vi ikke om. Der er ingen, der tager til Island for at gå i vandet, med mindre det gælder Den blå Lagune.

Amerikansk appetit
Sidste år var de næsten 9,6 millioner passagerer i Keflavik, hvilket var en stigning på 26 procent, og det ser ud til fortsætte måske i år, dog med mindre stigtningstakster.

Amerikanske selskaber har vældig appetit på at bruge Keflavik som omstigning til Europa, så kommer de hurtigere hjem igen, og de kan bruge mindre langtrækkende flytyper. Men det kan ikke undgå at trække den anden vej, at der bliver flere og flere direkte billige ruter fra Skandinavien, for eksempel til Florida.

Nu er en dansk forsker igen kommet i spalterne med det islandske turistproblem i fokus. Det er turismeforsker, Carina Ren ved Aalborg Universitet. Hun siger i seneste nummer af Rejseliv:

Airbnb som synderen
” Det er en god ide at tænke over, hvordan man dæmmer op for antallet af turister. Men det handler også om at minimere den indflydelse, som turismen har på naturen og det sociale liv på øen. Det er blevet næsten umuligt at få en lejlighed i Reykjavik, fordi Airbnb udlejer og får huslejen til at stige.

Turismen har reddet Islands økonomi, men folk er også ved at være mætte af turismen.” slutter hun. Hvorefter vi får en ny henvisning til Amsterdam, Barcelona og Venedig.

Og om de ”selvforskyldte plager” kunne man tilføje Ibiza, Mallorca og mange flere.

Tænk jer om
Danmark, som også kunne få problemer i det indre København, ser indtil videre ud til at slippe. Både for afgifter på flybilletter og på turisme. ”Til lykke, ” sagde SAS præsident Rickard Gustafson forleden med baggrund i, hvad der sker i Norge og Sverige med nye miljøafgifter på flybilletter.

Tænk jer nu godt om i Island. Med eller uden konsulenter. Så skal vi nok passe på jeres smukke natur. Vores adfærd skal fortsat gøre os fortjent til at være turister.  Og der er endnu et par år til 2020.