Nærmest tre gange om dagen gik et dansk restaurations- eller hotelselskab konkurs i sidste måned, oplyser HORESTA. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

HORESTA frygter ”konkursboom”

Konkursboomet udeblev i januar, men HORESTA forventer, at mange virksomheder står på tærsklen til at dreje nøglen om med den forlængede nedlukning af samfundet.

”Derfor skal hjælpen forlænges, så kompensationen indtil nu ikke er spildt,” siger HORESTAs cheføkonom, Jonas Kjær.

Antallet af hotel- og restaurantkonkurser steg markant i januar. I alt blev 82 virksomheder i erhvervet erklæret konkurs i den første måned af 2021, en stigning på 37 (eller 82 procent) i forhold til januar 2020. Med til historien hører dog, at flertallet af konkurserne er sket blandt ikke-aktive virksomheder,” siger HORESTAs cheføkonom, Jonas Kjær, til brancheforeningens nyhedsbrev.

”Vi har ikke set ”konkursboomet” endnu, men det er uundgåeligt med den nuværende situation, hvor omsætningen er helt i bund i erhvervets virksomheder, og hvor regningerne stadig er store. Virksomhederne kan ikke blive ved med at have penge med på arbejde hver eneste dag,” siger Jonas Kjær, og fortsætter:

”Ser man kun på de aktive virksomheder, det vil sige forretninger som har været i drift, så har der kun været en enkelt konkurs mere end i januar 2020. Det er positive nyheder, at billedet ikke er helt så negativt, som de overordnede tal ellers indikerer. Det skyldes blandt andet, at der er hjælpepakker, at man skubber regninger foran sig og at erhvervet har lånt mange penge for at klare sig igennem snart et års krise. Så situationen er langt fra den samme som for et år siden.”

Kun et spørgsmål om tid
Cheføkonomen mener, at det formentlig kun et spørgsmål om tid, før konkurserne for alvor rammer, og han understreger vigtigheden af, at kompensationsordningerne forlænges til sommer.

”Vores medlemmer får desværre ikke fulde huse fra første dag, vi genåbner. Det tager for eksempel tid at planlægge en konference, lejrskole, fødselsdag eller mange af de andre oplevelser, som vores erhverv danner ramme om. Forlængelse af hjælpepakker vil give virksomhederne en vished om, hvad de kigger ind i,” siger Jonas Kjær og tilføjer:

”I vores seneste medlemsanalyse svarede omkring hver femte, at de var i fare for at lukke permanent, og med forlængelsen af restriktioner er det svært at forestille sig, at dette tal er faldet.”

Relaterede artikler:

Kun ét ud af ti danske hotelværelser solgt i januar

Turismebranchen får problemer trods hævet EU-loft

Disse 24 danske hoteller blev miljømærket sidste år