Turismebranchen, herunder hoteller og udstillingscentre, er fortsat hårdt ramt af coronarestriktionerne. I forgrunden Bella Sky-hotellet, Danmarks næststørste hotel, der har været lukket siden marts sidste år. Bagved ligger Bella Center. Arkivpressefoto: Wonderful Copenhagen.

Turismebranchen får problemer trods hævet EU-loft

EU-Kommissionen hæver loftet for statsstøtte fra 22 til 75 millioner kr. fra september 2020 til udgangen af i år. Erhvervsministeriet vurderer, at dele af hotel- og rejsebranchen vil ramme det nye loft.

(Artiklen er opdateret med reaktioner fra HORESTA)

Regeringen har gennem længere tid været i tæt dialog med Kommissionen og andre EU-lande for at få loftet for statsstøtte hævet for danske virksomheder. Baggrunden er blandt andet, at EU-Kommissionen i efteråret sænkede loftet for statsstøtte og dermed for, hvor meget støtte, virksomheder kan få.

I en pressemeddelelse oplyser Erhvervsministeriet, at regeringen gennem længere tid har arbejdet for at få lofterne for statsstøtte hævet. Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen har været i kontakt med vicekommissær Margrethe Vestager samt Tyskland, Østrig og Tjekkiet for at drøfte fælles ønske om, at EU-Kommissionen hæver loftet markant.

Og nu har EU-Kommissionen så netop hævet loftet fra 22 til 75 millioner kroner i hele coronaperioden fra september sidste år til udgangen af i år.

“Regeringen havde gerne set, at loftet blev hævet endnu mere, men jeg er glad for, at Kommissionen nu har valgt at tredoble loftet. Det vil hjælpe flere danske virksomheder, der lige nu er hårdt ramt af nedlukningen som følge coronakrisen,” siger Dan Jørgensen.

Ikke nok for hotel- og rejsebranchen
Med de nye lofter forventer regeringen, baseret på den støtte der blev givet i foråret, at kunne udbetale en ekstra kompensation på mellem 1,4 til 2,5 milliarder kroner. Det vil komme titusinder af danske lønmodtagere til gode, skriver Erhvervsministeriet.

Det er dog vurderingen fra Erhvervsministeriet, at der fortsat vil være virksomheder, som bliver ramt af loftet. Det gælder særligt i hotel- og rejsebranchen, hedder det

Regeringen stopper derfor heller ikke arbejdet her og vil fortsat kigge på, om der er andre muligheder under statsstøttereglerne for den type af virksomheder.

Hele pressemeddelelsen fra Erhvervsministeriet kan ses via dette link.

Dansk Erhverv: Stadig mange arbejdspladser på spil
I en pressemeddelelse fra Dansk Erhverv lyder det blandt andet:

”EU Kommissionen hæver statsstøttelofterne under temporary framework, som de fleste virksomheder søger kompensation under. Det er rigtig godt, men desværre ikke nok, da en række virksomheder fortsat vil ramme det nye loft, og taber langt flere penge – end de får kompensation for under deres delvise nedlukning. De store virksomheder må stadig spejde langt efter de 30 millioner kroner om måneden, som er intentionen i de danske politiske aftaler.”

Brian Mikkelsen, administrerende direktør for Dansk Erhverv, siger: ”Jeg er meget glad for, at den danske regering og EU-kommission i fællesskab har lyttet og handlet på statsstøttelofterne, der har været alt for lave. Desværre er det ikke lykkes at få hævet lofterne, så de flugter med de politiske aftaler, der er indgået på Christiansborg – og det er særdeles skadeligt for en række virksomheder, der stadig støder på loftet.”

Særligt virksomheder inden for hotel, turisme og luftfart er meget hårdt ramt
Det er særligt virksomheder inden for hotel, turisme og luftfart, som både er meget hårdt ramt på omsætningen, og har store faste udgifter, som fortsat får problemer med det nye loft. Derfor opfordrer Dansk Erhverv til, at man tænker i alternative løsninger, så virksomhederne kan hjælpes igennem krisen.

”Dansk Erhverv er tilfredse med, at regeringen vil kæmpe videre for yderligere løsninger, for at hjælpe de trængte virksomheder. Der er rigtig mange arbejdspladser på spil i de her store virksomheder, der stadig kommer i klemme. Og derfor må vi indlede en dialog om krisebestemmelsen, der er uden loft for støtten.

Der må og skal kunne findes en løsning for de her virksomheder, som ikke er lukket ved påbud, men på grund af situationen de-facto er lukket. Det er Tyskland kommet igennem med, så det skal vi også forsøge,” siger Brian Mikkelsen.

HORESTA: 20-25 virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet kan ikke få lovet støtte
Trods forhøjelsen til 10 millioner euro skønner HORESTA, at mellem 20 og 25 danske virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet fortsat ikke vil kunne få den støtte, de var stillet i udsigt. For nogle af disse virksomheder løber de faste omkostninger, som de havde forventet at få dækket under coronakrisen, op i flere hundrede millioner kroner.

”Vi håber, at den danske regering vil fortsætte kampen for at opnå støtte, så sikkerhedsnettet bliver stort nok til at understøtte disse virksomheder. Der er tale om meget store arbejdspladser, og dermed risiko for, at tusindvis af job går tabt, hvis der ikke findes en løsning,” siger foreningens formand, Jens Zimmer Christensen.

Relaterede artikler:

EU godkender milliarder i statsstøtte til TUI

Brancheforening kræver mere hjælp fra EU

”En hammer da de lukkede det hele”