Uden delvis genåbning af Danmark, ”kan 2021 blive endnu værre for mange virksomheder end 2020,” frygter HORESTAs administrerende direktør, Katia K. Østergaard. Foto: HORESTA.

HORESTA: Mange må låne eller stifte anden gæld

I alt har turisme- og oplevelseserhvervet i Danmark mistet omsætning for 25,5 milliarder kroner de sidste 12 måneder. Et år efter restauranterne lukkede, har HORESTA forslag til, hvad kan åbnes.

I dag er det præcis et år siden, at restauranterne første gang blev tvangslukket. Siden da har de været lukket i sammenlagt 24 uger. Halvdelen af hotellerne har de facto været lukket, da der ikke er nogen gæster, og konference- og messecentre, spillesteder og så videre har ikke kunnet gennemføre aktiviteter på grund af forsamlingsforbuddet.

Det viser sammenfatning fra HORESTA, der har cirka 2.000 medlemmer blandt hoteller, restauranter, turismebranchen og så videre. I pressemeddelelsen skriver brancheforeningen også: ”I alt har turisme- og oplevelseserhvervet mistet omsætning for næsten 26 milliarder kroner de sidste 12 måneder.

HORESTA opfordrer igen til, at hjælpepakkerne forlænges, til erhvervet er kommet fri af krisen, at der sættes ind med en genstartspakke, og at der allerede nu åbnes op på en række områder. Det sker med en række tiltag, der kan gennemføres som her-og-nu-genåbningstiltag.

HORESTA peger blandt andet på, at hoteller og restauranter skal kunne supplere forretningen ved at gøre brug af udeservering: At hotelgæster skal kunne spise i hotellernes fællesområder. At professionelle konferencesteder skal kunne holde de erhvervsmøder, der lige nu alligevel finder sted på virksomhederne. Og at det bliver muligt at holde arrangementer, der er større end forsamlingsforbuddet, hvis alle deltagere har en negativ hurtigtest.

Kan ikke låne i banken
”Nedlukningen koster de erhvervsdrivende i branchen mange penge, flere af dem kan ikke låne mere i banken,” siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør i HORESTA og tilføjer, at en egentlig åbning af restauranterhvervet forudsætter et økonomisk bæredygtigt grundlag.

”Vi er nødt til at kunne åbne med restriktioner, der ikke forhindrer virksomhederne i at skabe omsætning. Ellers risikerer forretningerne at stå i en situation, hvor de ikke har råd til at slå dørene op, da det vil koste flere penge end den nuværende virkelighed, hvor det er muligt at søge delvis kompensation,” siger hun.

En ny undersøgelse blandt HORESTAs medlemmer viser, at fire ud af ti har optaget lån/stiftet gæld under krisen. Værst står det til blandt overnatningsstederne i København. Her er det 70 procent.

”Turisterhvervet står for små procent af Danmarks samlede eksport med over 57 milliarder kroner i indtægter under normale år fra udenlandske turister. Halvdelen af hotelovernatningerne kommer normalt fra udlandet. Det er derfor vigtigt for hoteller, restauranter og detailhandlen, at vi sikrer adgang til Danmark,” siger Katia K. Østergaard og tilføjer:

”Det er derfor afgørende, at vi får det internationale corona-pas til at virke hurtigst muligt og at isolationskravet derefter ophæves. Turismen er stendød så længe, at man skal være spærret inde længere end det gennemsnitlige ophold her i landet normalt varer. Og er det også tilfældet til sommeren, kan 2021 blive endnu værre for mange virksomheder end 2020,” siger HORESTAs administrerende direktør.

Video fra HORESTA
Ved årsskiftet til i år beskæftigede virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervet 21.300 færre end et år tidligere. Det svarer til, at næsten hver femte ansatte i erhvervet er væk.

Antallet af hotelovernatninger faldt sidste år 8,4 millioner på landsplan, en nedgang på 49 procent. I Region Hovedstaden var faldet på 60,7 procent, oplyser HORESTA.

Og trods kompensationsordninger blev antallet af hotelkonkurser næsten fordoblet i 2020 sammenlignet med 2019.

I forbindelse med etårsdagen for første nedlukning af de danske restauranter har HORESTA produceret denne video med Katia K. Østergaard.

Relaterede artikler:

22 danske hoteller krakket under coronakrisen

”Årets bedste nyhed fra EU”

Danske hoteller står til milliontab på Norwegian

HORESTA om gavekortfirma: ”Fup og fidusmager”