EU’s kommende digitale grønne certifikat vil gælde i alle EU-medlemslandene og være åbne for Island, Liechtenstein, Norge og Schweiz. Pressefoto: EU-Kommissionen.

”Årets bedste nyhed fra EU”

Gensidig anerkendelse af coronapas mellem EU-landene skal allerede til sommer sikre rejser, foreslår EU-Kommissionen. ”Årets bedste nyhed fra EU-Kommissionen,” siger Dansk Industri.

EU-kommissionens forslag til rammerne for et digitalt coronapas, der skal anerkendes gensidigt mellem EU’s medlemslande, skal allerede drøftes næste uge af EU’s stats- og regeringschefer.

EU’s coronapas, som EU kalder et ”digitalt grønt certifikat,” skal sikre mobiliteten i EU. Det skal dokumentere, at den pågældende EU-borger enten er vaccineret, har taget en negativ test eller har dannet antistoffer efter et tidligere sygdomsforløb med COVID-19.

”Det er den bedste nyhed fra EU-Kommissionen i 2021. Endelig bliver der sat gang i udviklingen af et coronapas, der indeholder vigtig information om vaccination, test og immunitet. Det vil sætte skub i mobiliteten, der er helt afgørende for at vi kan genstarte vores samfund,” siger Thomas Bustrup, international direktør i Dansk Industri til brancheorganisationens nyhedsbrev.

Han mener, at det digitale coronapas kan give dansk økonomi en fast track vej ud af coronakrisen. Det gør det muligt at sætte skub i turismen og erhvervsrejser, der er vigtige for tusindvis af danske eksportvirksomheder.

Landenes pas skal kunne ”tale sammen”
”Nu skal der fuld tryk på udviklingen af en digital løsning i Danmark, som forhåbentlig andre lande også vil lade sig inspirere af. Selv om vores system ikke bliver det samme som i Italien, Tjekkiet og Frankrig, så skal coronapassene tale sammen om de vigtigste informationer. Der venter derfor en standardiseringsøvelse,” siger Thomas Bustrup og tilføjer:

”Vi krydser fingre for en hurtig vedtagelse, så vi kan tage hul på arbejdet med at udvikle den bedste løsning. Danske virksomheder er allerede i gang.”

I sin pressemeddelelse med mange links til andre emner på området, skriver Europa-Kommissionen, at det kommende coronpas vil være gratis og tilgængeligt i et digitalt format og i papirform. Det vil indeholde en QR-kode, som garanterer dets sikkerhed og ægthed.

”Kommissionen vil oprette en portal for at sikre, at alle certifikater kan godkendes i hele EU, og støtte medlemslandene i den tekniske gennemførelse af certifikaterne. Medlemslandene er fortsat ansvarlige for at beslutte, hvilke folkesundhedsmæssige restriktioner, der kan fraviges for rejsende, men de samme betingelser skal gælde for rejsende, der har et digitalt grønt certifikat,” hedder det blandt andet i pressemeddelelsen.

Rejs sikkert og med minimum af restriktioner til sommer
Næstformand med ansvar for værdier og gennemsigtighed, Věra Jourová, siger i pressemeddelelsen:

“Det digitale grønne certifikat er en EU-løsning, der skal sikre, at EU-borgerne drager fordel af et harmoniseret digitalt værktøj til støtte for den frie bevægelighed i EU. Vores vigtigste mål er at stille et brugervenligt, ikke-diskriminerende og sikkert værktøj, der fuldt ud overholder databeskyttelsen, til rådighed. Og vi arbejder fortsat hen imod international ensartethed i forhold til andre partnere.”

Og kommissær med ansvar for retlige anliggender, Didier Reynders, siger: “Med det digitale grønne certifikat har vi valgt en europæisk tilgang for at sikre, at EU-borgere og deres familiemedlemmer kan rejse på sikker vis og med et minimum af restriktioner til sommer.

Det digitale grønne certifikat vil ikke være en forudsætning for fri bevægelighed, og der vil ikke blive forskelsbehandlet på nogen måde i forbindelse med det. En fælles EU-tilgang vil ikke blot hjælpe os med gradvist at genoprette den frie bevægelighed inden for EU og undgå fragmentering.

Det er også en mulighed for at påvirke globale standarder og gå foran med et godt eksempel på baggrund af vores europæiske værdier såsom databeskyttelse,” siger kommissæren.

Systemet for det digitale grønne certifikat er en midlertidig foranstaltning. Det vil blive suspenderet, når Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklærer, at den internationale sundhedsmæssige krise i forbindelse med covid-19 er ovre, hedder det fra EU.

Relaterede artikler:

Oplevelsesindustrien med i udvikling af coronapas

Vil åbne for turister fra midten af maj

EU-coronapas klar til sommer