En aktiv og synlig skikkelse i den danske turismebranche, Katia K. Østergaard, har netop rundet de 50 år. Her er hun på scenen under Horestas Årsdag i 2018 i Bella Center. Foto: Horesta.

Horestas adm. direktør fejrer sine første 50 år

Katia K. Østergaard har siden 2010 været administrerende direktør for branche- og arbejdsgiverforeningen Horesta; forleden fyldte hun 50 år, det fejres denne uge med reception.

Katia K. Østergaard er ikke kun administrerende direktør for hotel- og restaurationserhvervets branche- og arbejdsgiverforening. Hun er også en slags vicevært i ”Turismens Hus.”

Bygningen på Vodroffsvej på Frederiksberg husede oprindeligt Horesta – men tanken hos Katia K. Østergaard & Co. var også, at den skulle samle og rumme en række primære aktører i den danske rejse-og turismebranche. Så i dag har blandt andet Danmarks Rejsebureau Forening, Danhostel, Best Western, Foreningen af Forlystelsesparker i Danmark, Danske Sommerhusudlejere, Bocuse d’Or, Green Key og hotelklassifikationen adresse i den mondæne bygning tæt søerne.

Totalt omfatter hele det danske hotel-, restaurant- og turisterhverv 19.500 virksomheder og en omsætning på næsten 63 milliarder årlige kroner, har Horesta tidligere oplyst. I alt har Horestas næsten 1.800 medlemmer med en samlet årlig lønsum på 8,2 milliarder kroner.

Voksede op med hotelbranchen
Siden oktober 2010 har Katia K. Østergaard – K’et står for Knipschildt – stået i spidsen for Horesta og hun har gennem årene fået en tydelig og markant profil indenfor turisterhvervet samt været med til at skaffe en tilsvarende profil til Horesta.

Sidst i december rundede hun de 50 år – og det fejres torsdag eftermiddag i denne uge med reception klokken 15 til 17.30 på Copenhagen Marriott-hotellet.

Katia Østergaard er cand. jur. fra Københavns Universitet og er senere også blevet advokat. Hun voksede delvist op mod hotelbranchen. Hendes forældre havde chefposter i Hotel Hvide Hus-kæden og arbejdede på flere af kædens daværende hoteller flere steder i landet.

Under jurastudierne specialiserede hun sig i arbejdsret og fik studiejob hos Horestas forgænger: HOREFA (Arbejdsgiverforeningen for Hoteller og Restauranter). HORESTA, der opstod i 1995, er en forkortelse for hotel-, restaurant- og turisterhvervets arbejdsgiverforening). Alene på hotelsiden har Horesta omkring 400 medlemmer.

Efter eksamen var på plads blev Katia Østergaard kontorchef og siden afdelingschef i Horesta. Herfra gik turen til job som nordisk personaledirektør hos i Hilton International Nordic Region.

Men det blev kortvarigt, for hun blev headhuntet for at blive direktør for det daværende HTS (Handel, Transport og Service), der senere blev til Dansk Erhverv, landets næststørste erhvervsorganisation efter Dansk Industri. En opgave var at fusionere HTS, Det danske Handelskammer og Horesta, hvilket skete i 2002.

I 2010 kom Katia Østergaards skifte til jobbet som administrerende direktør i Horesta – der er stadig i dag en rivalisering mellem Horesta og Dansk Erhverv, også om medlemmer fra hotelbranchen. Dem har Dansk Erhverv cirka 100 af, mens Horesta har de nævnte cirka 400.

Horesta og Dansk Erhverv brød samarbejdet i 2011 – året efter Katia K. Østergaard var skiftet fra Dansk Erhverv til Horesta.

”Den dag, man ikke ærgrer sig…”
”Den dag, man ikke ærgrer sig over at miste en kunde, skal man stoppe med at drive virksomhed og selvfølgelig så vi allerhelst alle hoteller samlet i én organisation,” sagde hun sidste år til STANDBY.dk, da Milling Hotels skiftede fra Horesta til Dansk Erhverv.

Hun skyndte sig samtidig at glæde sig over, at mange af de nye internationale hoteller, der i disse år åbner i Danmark, navnlig København, vælger en plads rundt om trækud-bordet hos Horesta.

På den politiske dagsorden
Spurgt om tre ting, hun navnlig er stolt af at have opnået i sin regeringstid hos Horesta, siger Katia K. Østergaard til STANDBY.dk:

”En af de første store politiske sejre for os i Horesta, bestemt ikke kun mig, var at der nu er fuld momsafløftning af hotelovernatninger i erhvervsmæssigt øjemed.

To andre ting er, at vi har fået udviklet, er overenskomstområdet så det er blevet mere forenklet og moderniseret – og så er vi selvfølgelig glade for, at vi har fået bragt turisterhvervet ind i den politiske dagsorden, så man nu hører på os på Christiansborg som en stor og vigtig branche, der skaber masser af nye arbejdspladser og omsætning i Danmark,” siger Katia Østergaard.

Og at Horesta har profil og synlighed i det politiske billede kan blandt andet ses ved, at til Horestas Årsdag i 2018 mødte daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen igen op og holdt en veloplagt tale, mens Årsdagen sidste år havde besøg af den nye erhvervsminister, Simon Kollerup.

Ligeså mange navne som en kongelig
Katia K. Østergaard – sådan kender de fleste fødselaren, men sidste år i august blev der hæftet et ekstra navn på, da hun blev gift med en international topfigur i hotelbranchen, Wolfgang M. Neumann. Så hun hedder nu Katia Knipschildt Østergaard Neumann.

Østrigske Wolfgang M. Neumann er forhenværende administrerende direktør og CEO i Radisson Hotel Group og tidlige topfigur i Hilton. I dag er han fortsat aktiv i den internationale hotelbranche med bestyrelsesposter i flere hotelkæder og formand for Hotelskolen Den Haag og International Tourism Partnership, London.

Så mon ikke der bliver talt lidt hotel over middagsbordet i parrets hjem i Humlebæk nord for København, hvor familien også tæller fødselarens to teenagerbørn.

Relaterede artikler:

Fortsat vækst i dansk rejse- og oplevelsesindustri

Horesta klar med hidtil største hotelanalyse

Horesta: Dansk Erhverv er velkommen til dialog