Petter Stordalen klager ikke over det norske skattetryk; han betaler årligt millioner i skat – men en mulig fodfejl har gjort, at han har fået en stor ekstraregning fra det norske skattevæsen. Pressearkivfoto: Oliver Knauer.

Hotelkonge får skattesmæk på 120 millioner kroner

Ejeren af Nordic Choice Hotels, og den nye medejer af Spies, den norske milliardær Petter Stordalen, har ifølge norske medier fået et skattesmæk på 161 millioner norske kroner.

Årsagen til ekstraregningen fra det norske skattevæsen på 161 millioner norske kroner – cirka 120 millioner danske kroner – er ifølge den norske avis Dagens Næringsliv, at Petter Stordalen har taget en halv milliard norske kroner ud i udbytte fra et af sine selskaber, uden at betale skat af beløbet.

Ifølge Dagens Næringsliv har Petter Stordalen opført et rundt nul som indtægt fra 2015-2017, mens han alligevel har hentet den halve milliard norske kroner ud af sit holdingselskab Strawberry Fields og angiveligt antaget, at dette ville være skattefrit, skriver en anden norske avis, VG, Verdens Gang.

Ifølge Dagens Næringsliv har det norske skattevæsen, der her hedder Skatteetaten, ændret Petter Stordalens anslåede indtægtsgrundlag for 2018 og i år – og har i den forbindelse ændret Stordalens skattepligtige indtægt, hvilket udløste skattebøden på de 161 millioner norske kroner.

Petter Stordalen vil ikke selv svare på DN’s spørgsmål om sagen, men henviser til finansdirektør Mads Bereder Koch i Strawberry. Han siger til den norske avis:

”Petter har givet skattemyndigheder nok information til at de kunne foretage deres vurdering, og deres vurdering er, at indtægten skal opjusteres,” skriver Mads Bereder Koch i en e-mail til avisen.

Nordic Choice Hotels driver omkring 200 nordiske hoteller under varemærkerne Comfort, Quality og Clarion. Hertil kommer nogle såkaldte enkeltstående hoteller, udenfor kategori; i København det eksisterende Skt. Petri og det kommende Villa Copenhagen.

Petter Stordalen blev i oktober ekstra kendt i blandt andet Danmark, da han blev en af de nye ejere af Spies og resten af Thomas Cook Northern Europe, der nu hedder Nordic Leisure Travel Group.

Tjener millioner på ejendomssalg
Ifølge Dagens Næringsliv er overskuddet i Stordalens selskab Strawberry Fields bygget op gennem overskud fra salg af hotelselskaber i Stordalen-systemet, og disse gevinster er skattefrie.

Men, skriver avisen, når Stordalen selv udtager penge fra et af sine selskaber, skal det dog fremgå som indtægt og dermed udløse udbytteskat.

Petter Stordalen er ikke kendt for at have problemer med det norske skattevæsen. Sidste år sagde han således til avisen VG:

”Jeg ser skattetrykket i Norge som værende fornuftigt – så vi bør betale vores skat med stolthed. Skal velfærdsstaten bestå, må vi være villige til at betale skat – det handler også om at vise samfundsansvar for at bo i verdens bedste land,” sagde Petter Stordalen.

Relaterede artikler:

Dansker direktør for hotelkonges ejendomsdivision

”Spies og resten af gruppen skulle holdes i live”

Dansk topdirektør stoppet i international hotelkæde