Hvad er højst Rundetårn eller et tordenskrald?

 

Ejvind Olesen.

KOMMENTAR: Det gamle volapyk- udsagn kan bruges igen og igen i rejselivet. Simon Spies sagde altid om Krogager ”Jeg gør det ikke op i hoveder, men i hvor meget jeg tjener.” Hvem er størst i dag Spies eller Tjæreborg?. Hvem er størst SAS eller Norwegian? Fortsæt selv.

Af Ejvind Olesen

Vi kan da godt tage dem med, ”at det er koldere på landet end om sommeren” eller ”der er længere til Aalborg end på cykel” og ”hvad er højst Rundetårn eller et tordenskrald?”.

Det er ganske enkelt ikke sammenlignelige størrelser. Naturligvis kan man sammenligne Spies Rejser og Tjæreborg Rejser i dag. Især efter at Spies har lagt alle sine forskellige brands sammen, som i formandens tid, nemlig Spies Rejser.

Nu er Star Tour størst på charter, mens Spies for alvor har fået fat i også at sælge ferierejser med rutefly. Derfor er Spies størst med det samlede tal. Spies tjener også mest. Nemlig 136 mio. kr. mod 66 mio. kr. Altså størst med det ene, men ikke med det andet.

Simon Spies fulgte betydeligt tættere Tjæreborgs tal, end han ville være ved. Hvis Krogagers stab en enkelt gang gik ud og påberåbte sig at være størst, kom svaret prompte: ”Det er jeg ligeglad med, jeg tjener pengene. Mine fly er betalt, præsten skylder alle sine væk.”

Også i forholdet mellem SAS og Norwegian hører man – specielt fra sidstnævnte – at nu er man snart ved at være større end SAS. Og har større procentvise fremgang. Større end hvad? Med antal fly, i omsætning, i antal ansatte, i belægning, i antal passagerer, eller i indtægt?

Det er jo ingen kunst at få mange passagerer, hvis det er dem, der alligevel ikke er parat til at betale, hvad det koster at flyve dem fra A til B. Det afgørende er, hvem der fører på bundlinjen, når alle forhold er taget i betragtning.

Krydstogterne kender det også. Hvem har det største skib? Hvorfor er det ubetinget en fordel at være stor? RCCL byggede først Oasis of The Seas som verdens suverænt største krydstogtskib. Derefter fulgte søsterskibet Allure of The Seas i præcis samme størrelse med op til 6.000 passagerer.

Nu måtte man gøre op med sig selv, og resultatet blev, at Allure vistnok er 10 cm længere (måske ved en fejl fra værftet!) – og dermed er den største.

I denne weekend er det ikke et spørgsmål om, hvem der holder den største julefrokost, men hvem der holder den bedste.

God weekend