Publikum foran Jyske Bank Boxen (Foto: Lars Møller/MCH)

Hygge-VM med masser af roser til danske arrangører

Når sport og turisme går op i en højere enhed er det en ideel kombination, og den euforiske stemning med 16 dage i København og Herning, blev ombølget af en succes, som andre kan lære noget af.

”Nu ved vi mere om, hvorfor man taler så meget om dansk hygge, og hvorfor man ofte hører om, hvor lykkelige I er. Vi var meget skeptiske, da vi første gang hørte om planerne med at dele op med arenaer i Herning og i Royal Arena i København .

Jeg har altid ment, at Købehavn er en pragtfuld  by, men Herning anede jeg ikke hvor lå, og i begyndelsen kunne vi heller ikke finde byen på kortet.”

Sådan sagde formand for International Icehockey Federation, schweizeren Rene Fassel, på kongressen i forbindelse med afviklingen af VM i København, som sluttede med finalen søndag aften, igen i en udsolgt Royal Arena.

Hvilken arena i øvrigt. Jeg var vildt imponeret ved mit første besøg. Stemingen røg endnu en tand op, da Sverige tæt på midnat kunne hyldes som verdensmestre efter en yderst kneben sejr over Schweiz.

Den danske formand, Henrik Bach Nielsen, tog med glæde imod de smukke ord på kongressen, og delte æren med de 1.100 frivillige, som havde brugt op mod tre uger af deres sommerferie for at arbejde i alle mulige jobs. Og med de 25 som under ledelse af direktør Enver Hansen i to år har brugt de fleste af døgnets timer på forberedelser.

På top 10-listen
” Den danske stab arbejdede i den grad professionel med forbundets folk, så det gik op i en enhed, jeg sjældent har oplevet,” sagde generalsekretæren.

Det danske landshold sluttede som nr. 10 blandt de 16 lande, der deltog blandt de 65 medlemslande, som gennem kvalifikationsturneringer har forsøgt at nå med i slutspillet i Danmark.

Dansk Erhverv: En drømmeevent for Danmark
På hjemmefronten kom de positive bemærkninger i en lind strøm, som i fremtiden kan have betydning for at sport og turisme kan gå op i en højere enhed. Således skrev Dansk Erhverv i en pressemeddelelse:

”Det største sportsevent nogensinde. VM i Ishockey har forenet provins og hovedstad. Selv om Danmark ikke sejrede på isen, så kan dansk turisme løfte armene i eufori. Det mere end antyder billetsalget.

I Herning og store dele af Midtjylland med Herning som epi-center har ishockeyfans fra hele verden været tydelige i gadebillet, i hotellernes receptioner, på barer og restauranter. Det kan mærkes på bundlinjen.

Dansk Erhverv organiserer mere end 1.700 virksomheder i turisme-og oplevelsesøkonomien. I vores perspektiv har VM i ishockey været et drømmevent for Danmark som værtsland, ” siger Lars Ramme Nielsen, der er chef for turisme og oplevelsesøkonomi Dansk Erhverv.

Det samlede tilskuertal rundede en halv million, 520.000, og antal solgte billetter blev 352.362, hvoraf op mod halvdelen var til udlændinge. Dermed blev det danske VM større end tidligere i andre lande, som har haft værtsskabet så som Slovakiet, Sverige, Rusland, Schweiz og Letland.

”Vi skrev historie, ikke bare i dansk ishockey, men også den måde, at der aldrig har været så mange tilskuere til et indendørs event i Danmark, ” siger Henrik BachNielsen.

To cifret millionbeløb
Hvor meget bliver der så til det danske forbund ? Spurgte TV 2s`Jimmy Bøjgaard i aftes formanden. ”Mere end du tror, ”var svaret.

Jeg ved ikke, hvad Bøjgaard tror. Men jeg tror i hvert fald på et to cifret millionbeløb, som nu skal bruges til at udbygge sporten. Der er fortsat flere dommere i Canada end der er spillere i Danmark. Og de svenske verdensmestre har flere skøjtehaller i Skåne end de 25, der er i Danmark.

Og i de kommende dage forsvinder isen igen fra Messecenter Herning og fra Royal Arena, som er tilbage i hverdagen med kongresser og andre store events.

Det kommer nok til at gå lidt mere stille af.