Keflavik Airport nær hovedstaden Reykjavik er Islands Største Lufthavn. Arkivpressefoto af Keflavik Airport, Isavia ohf., Islands nationale lufthavns- og luftfartsservicetjeneste.

Icelandair advarer om muligt islandsk vulkanudbrud

Der kan være et snarligt vulkanudbrud på vej i Island. Der er stor seismisk aktivitet i området tæt på hovedlufthavnen, Keflavik. Icelandair forventer i bedste fald et mindre udbrud.

Ifølge Islands meteorologiske institut har der også i denne uge været usædvanligt mange større og mindre jordskælv i regionen Reykjanes med vulkanen Keilir tæt på Islands hovedlufthavn, Keflavik.

Det seneste større jordskælv fra Keilir havde en styrke på over fem på Richterskalaen og fandt sted i mandags, skriver CNN. Normalt kan de mange jordskælv i Island kun måles af avanceret seismologisk udstyr, men skælvene fra Reykjanes har også kunnet mærkes af befolkningen i området, herunder i hovedstaden, Reykjavik, 40 kilometer borte. De islandske myndigheder advarer om et forestående udbrud fra vulkanen i området.

Til CNN siger vulkanekspert Ármann Höskuldsson, at det muligt forestående udbrud ifølge de seneste beregninger ikke forventes at påvirke flytrafikken i Keflavík International Airport. Men vejen mellem Keflavik og Reykjavik kan tage skade, hedder det.

Myndighederne har meddelt, at de forudser et udbrud fra Keilir-vulkanen indenfor ganske kort tid. Det vil være det første i flere hundrede år. Farveskalaen for vulkanudbrud er for Keilirs vedkommende nu hævet til orange, niveauet før rød.

Icelandair: Billetter kan ombookes
På sin hjemmeside skriver Icelandair i forbindelse med det ventede udbrud fra Keilir blandt andet:

“I lyset af de seneste nyheder om et muligt, mindre vulkanudbrud i Island, forsikrer vi om, at vi tager alle forholdsregler for at beskytte vores passagerer, medarbejdere og så videre. Vi vil holde passagererne informeret og opdatere løbende vores hjemmeside med de seneste informationer.

Passagerer, der ikke ønsker at flyve i den nuværende situation, kan ændre deres booking til en travel credit voucher.”

Askesky lammede Europas flytrafik
Det seneste rigtig store vulkanudbrud fra Island kom i foråret 2010, da vulkanen Eyjafjallajökull var i udbrud i midten af april.

Askeskyen fra vulkanen ramte omkring ti millioner flypassagerer, mens luftfartsindustrien fik et samlet tab på over ti milliarder kroner. Askeskyen fra Eyjafjallajökull bredte sig ned over Europa og lammede på et tidspunkt op imod 75 procent af den europæiske flytrafik.

313 europæiske lufthavne (75 procent af det europæiske luftfartsnetværk) blev ifølge ACI Europe afskåret fra at tage imod trafik i løbet af askekrisen. Det værste dage var 18. og 19. april, hvor omkring 19.000 flyafgange blev aflyst dagligt.

Samlet blev omkring 100.000 flyafgange i, til eller fra EU annulleret i forbindelse med den islandske askesky.

Relaterede artikler:

Icelandair tilbyder ombooking for MAX-passagerer

Boeing 767 fra Icelandair på Antarktis

Frygter nyt udbrud fra Islands mest aktive vulkan