Dagene fra 15–21. april 2010 husker rejsebranchen stadig med gru, da askeskyen fra den islandske vulkan Eyjafjallajökull i en uges tid lammede flytrafikken i store dele af Europa. Arkivfoto fra Eyjafjallajökulls udbrud: Árni Friðriksson via Wikipedia.

Frygter nyt udbrud fra Islands mest aktive vulkan

Grímsvötn, Islands mest aktive vulkan, kan være på vej mod et nyt udbrud, advarer landets meteorologiske institut. Stort vulkanudbrud i Island i 2010 producerede askesky, der lammede flytrafikken.

Vulkanen Grímsvötn kan være på vej mod et nyt udbrud, skriver nyhedsbrev fra Earth Institute ved Columbia University i USA, der citerer målinger fra Icelandic Meteorological Office’s (IMO).

Grímsvötn, der regnes som Islands mest aktive vulkan, var senest i et mindre udbrud i 2011, der i en periode lukkede Islands luftrum. Vulkanen har større og mindre udbrud med fem til ti års mellemrum, hedder det. Tilbage i 1783 havde Grímsvötn et udbrud på hele syv måneder.

Mens videnskabsfolk er temmelig sikker på, at der vil komme et nyt udbrud fra Grímsvötn, så er det svært præcist at beregne hvornår det sker og hvor kraftigt samt længden af dette udbrud.

”Lige nu har vi målinger fra Grímsvötn der minder om status før dens seneste udbrud i 2004 og 2011,” siger Sigrun Hreinsdottir, vulkanekspert hos GNS Science i New Zealand, til hjemmesiden GlacierHub og tilføjer, at udbruddet kan komme inden for nogle måneder eller et års tid.

Selve Grímsvötn er i dag dækket af en gletsjer, hvilket gør det svært at indsamle præcise data. Men videnskabsfolkene forventer umiddelbart, at det kommende udbrud fra vulkanen ikke vil blive blandt vulkanens kraftigste, da disse typisk kommer med mellemrum på 150 til 200 år.

Askesky lammede Europas flytrafik
Det seneste rigtig store vulkanudbrud fra Island kom i foråret 2010, da vulkanen Eyjafjallajökull var i udbrud i midten af april.

Askeskyen fra vulkanen ramte omkring ti millioner flypassagerer, mens luftfartsindustrien fik et samlet tab på over ti milliarder kroner. Askeskyen fra Eyjafjallajökull bredte sig ned over Europa og lammede på et tidspunkt op imod 75 procent af den europæiske flytrafik.

313 europæiske lufthavne (75 procent af det europæiske luftfartsnetværk) blev ifølge ACI Europe afskåret fra at tage imod trafik i løbet af askekrisen. Det værste dage var 18. og 19. april, hvor omkring 19.000 flyafgange blev aflyst dagligt. Samlet blev omkring 100.000 flyafgange i, til eller fra EU annulleret i forbindelse med den islandske askesky.

Relaterede artikler:

Det betød Eyjafjallajökull for luftfarten

Ti gode råd til rejsebranchen – efter coronavirussen

Askesky generer stor asiatisk lufthavn