Ikke i orden at afvise ældres rejseforsikring

50+-rejser-mestMANDAGSKLUMME: Man kan sagtens prisgraduere forsikringer, men overraskende at både Ole Ærthøj og Jakob Bender står bag forsikringer, der ikke vil have kunder, som er fyldt 70.

Af Ejvind Olesen

Det er desværre ikke nogen hemmelighed, at jo ældre man bliver, desto mere stiger risikoen for, at man pådrager sig sygdomme og i forsikringsmæssig henseende bliver et dårligere liv. Noget sådan må også smitte af, når man skal ud at rejse, primært oversøisk, men også i Europa.

Det førte en overgang til, at Europæiske begyndte at lægge spærregrænser ind allerede, når folk fyldte 70. Da skulle de i hvert eneste tilfælde godkendes af selskabet, før der blev givet grønt lys for en forsikring. Samtidig kunne der være en spærretid på helt op til seks måneder.

Årsagen havde været kendt i flere år, men en ny ledelse gjorde kort proces, og som man sagde ”Vi mistede mange kunder, men vi tjente mange penge”.

I weekend blev problematikken kulegravet i JP Erhverv, oven i købet med en overskrift på forsiden af avisen ”Ældre danskere har svært ved at tegne rejseforsikring”. Det er heldigvis ikke rigtigt.

Ud af 13 forsikringsselskaber, heriblandt de førende i rejsebranchen, Gouda og ERV Europæiske, og alle de andre store, er der kun fire, som siger at de slet ikke tegner rejseforsikring for folk på 70 og derover.

Det drejer sig bl.a. om Dansk Rejseforsikring og Safe Away med så kendte folk som Jakob Bender (fhv. Europæiske) og Ole Ærthøj (fhv. Gouda).

Fra bilforsikringer er det velkendt, at de unge betaler en betragtelig merpris end de ældre. Ganske enkelt fordi de har langt flere skader. Et hus skadevurderes også efter, hvor det ligger og om der for eksempel er stråtag på.

Derfor er det i orden, at ERV lægger 50 procent på præmien for folk over 70 og 100 procent over, når man er fyldt 80. Til gengæld har man fjernet det urimelige krav, at straks man var 70, fik man brev om, at man nu skulle ”accepteres” før forsikringen kunne træde i kraft, uanset hvordan helbredstilstanden i øvrigt var. Den er væk nu. Gouda vil have en helbredserklæring, når folk tegner forsikring, og det er nyt i selskabet.

Fra Ældresagen siger konsulent Jens Højgaard til avisen: ”En 70-årig har i dag et væsentligt bedre helbred en for ti år siden. Det er lidt bekymrende, at afskaffelsen af det gule kort, gør det sværere for ældre danskere at blive forsikret godt og billigt.”

Det har han faktisk ikke ret i. Det blå kort gælder for alle. En tillægsforsikring sikrer en bedre behandling og lidt mindre egenbetaling, men en fundamental fejl for de fleste er, at de tror hjemtransport var indbefattet i det gule kort. Det var det ikke.

Og også før skulle SOS i mange tilfælde godkende, inden de ældre opfyldte betingelser for at være forsikret på turen.

Måske skulle man så lige slutte med en oplysning fra artiklen: Tryg og Topdanmark har ingen aldersgrænse for rejseforsikring i forbindelse med en indboforsikring. Det har nystartede Globe og IF heller ikke.