Arkivfoto fra før coronakrisen med skiturister i Østrig, foto: (Henrik Baumgarten)

Ikke-vaccinerede ramt af hård nedlukning i Østrig

Østrig er det mest populære rejsemål for danske skiturister, men kun to ud af tre østrigere er færdigvaccineret. Det giver nu nye restriktioner. Også Holland er ramt af ny nedlukning.

Østrig kæmper mod rekordhøje smittetal, kun omkring 65 procent af befolkningen er færdigvaccineret. Det er en af de laveste vaccinerater i Vesteuropa. I Danmark har antallet af færdigvaccinerede passeret 75 procent, det er bedre, men betyder stadig, at én ud af fire danskere endnu ikke har ladet sig vaccinere.

Men i Østrig lukker landet nu delvist for ikke-færdigvaccinerede borgere. Det har de østrigske delstatsregeringer søndag besluttet sammen med landets forbundskansler, Alexander Schallenberg. ”Vi skal hæve vaccineraten. Den er skamfuldt lav,” siger forbundskansleren ifølge TV 2.

De nye tiltag skal forhindre ikke-vaccinerede østrigere i at bevæge sig uden for deres hjem, medmindre det er arbejde, indkøb, gåture – eller for at blive vaccineret. Over en uge er smitteraten per 100.000 indbygger på 775,5 blandt østrigerne.

200.000 danske vinter-ankomster til Østrig
Østrig er det alpeland med flest danske skiturister, målt i registrerede ankomster og overnatninger. Sådan var det før coronakrisen, sådan bliver det også i den kommende skisæson, hvis den forhåbentlig kan gennemføres.

Her tiltrækker Østrig flere skiturister fra Danmark end, nævnt alfabetisk, Italien, Frankrig, Schweiz og Tyskland. Derfor er det også så vigtigt for den østrigske skibranche, at den er klar til den kommende vintersæson. Det samme er Østrig for danske skirejsebureauer.

Ifølge de officielle tal fra Statistik Österreich, Østrigs modsvarighed til Danmarks Statistik, var skisæsonen 2020/21 naturligvis meget påvirket af coronarestriktionerne.

Men i vinteren 2019/20, der sluttede før beregning på grund af coronaen, var der næsten 200.000 danske ankomster til Østrig. Danskerne havde i snit 5,3 overnatninger, hvilket gav lige over en million danske overnatninger, viser tal fra Statistik Österreich. Og to regioner i Østrig dominerede danskernes ophold i landet under skisæsonen. 53,2 procent af danskerne boede 2020/21 i Salzburgerland, mens 34,7 procent af danskerne overnattede i Tyrol.

Der er mange flere informationer på Østrigs Turistbureaus officielle hjemmeside fra kontoret i Danmark, klik her.

Nye restriktioner i Holland
I weekenden trådte nye restriktioner også i kraft i Holland. De kommer efter rekordhøje smittetal. Den delvise nedlukning gælder i tre uger og betyder blandt andet, at barer og restauranter skal lukke klokken 20. Det samme skal supermarkeder, mens “ikke-essentielle” butikker skal lukke klokken 18, skriver DR.dk

Hollænderne opfordres til at arbejde mest muligt hjemmefra, man må højst have fire personer over 13 år på besøg i hjemmet, al sport skal afvikles uden tilskuere og så videre.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, siger, at det er meget omfattende tiltag fra den hollandske regering.

Selvom smittetallene også er steget i Danmark, havde han ikke forestillet sig en lignende nedlukning herhjemme igen i den nærmeste fremtid. Men situationen i Holland får ham til at tænke en ekstra gang om – især fordi vaccinetilslutningen i Holland kun er et par procent under den danske.

Ifølge Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) er der særligt ti europæiske lande, der giver anledning til “meget stor bekymring”. Det drejer sig om Belgien, Bulgarien, Estland, Grækenland, Holland, Kroatien, Tjekkiet, Ungarn, Polen og Slovenien.

Ifølge ECDC er lande, hvor antallet af vaccinerede er relativt lavt, stadig de hårdest ramte.

Relaterede artikler:

Østrig melder klar til årets skisæson

Rejsebureau finder 4.000 flysæder efter konkurs

Rejsebureau vil sende gæster med toget