Ingen nye OL-værter før 2032

SPORTSEVENT: Paris vandt OL i 2024, og Los Angeles får garanti på ca. 12 milliarder kr. for at vente 11 år, indtil det bliver Hollywood-byens tur. Samtidig indføres en ny struktur, hvor man bruger bestående anlæg i stedet for nybyggeri, som senere forfalder.

Mange af os husker, hvordan De Olympiske Lege i den grad pyntede op på Athen i 2004. Det blev til en ansigtsløftning af den historiske by uden sidestykke: Alene den underjordiske bane med fantastisk udsmykning i antikkens tegn.

Det var fire år efter, at Athen havde håbet at kunne fejre 100 året for starten på OL i Grækenland. Nu gik OL i stedet til Australien. En oplagt fejl.

Grækerne opførte en kæmpe olympisk landsby til deltagerne, og mange ekstra anlæg blev bygget til de store arrangementer. De blev aldrig udnyttet som planlagt, og mange er i dag forfaldet

Til gengæld var Grækenland allerede dengang ved at krakke på grund af udgifterne, og de græske indbyggere har fortsat et skattetillæg for at betale af på gælden.

Også Brasilien, som sidste år husede legene, har fået en gevaldig økonomisk øretæve. Brasilianerne var ellers så glade, da de i København vandt afstemningen i kampen mod Chicago, som selveste præsident Obama forgæves kom til København for at forsvare. I dag er Chicago sikkert glade for, at de slap.

I denne uge fik Paris værtsskabet i 2024 (Tokyo er værtsby i 2020), mens Los Angeles i fred og fordragelighed og med løftet op to mia. dollars fra et olympisk fond de næste 11 år skal være med til at fremme ungdomsidrætten, må vente til 2028. Det er første gang, man planlægger så langt frem.

Undervejs har Boston, Rom, Budapest og Hamburg trukket deres kandidaturer tilbage, netop af frygt for de økonomiske følger.

På mødet i denne uge i Lima blev det fra både Paris og LA oplyst, at eksisterende bygninger skal bruges i stedet for ny opførelser, som man bagefter ikke aner, hvad man skal bruge til.

Næste år gælder det vinter OL i Sydkorea.