Nira Fisher har de seneste fem år været direktør i Norden for den israelske stats turistkontor. PR-foto.

Israels gør klar til genåbning for udenlandske turister

AKTUEL KOMMENTAR: Israel bekæmper coronaen på mange fronter, så landet kan modtage de vigtige udenlandske turister, siger den afgående chef for den israelske stats turistbureau i Norden.

Af Nira Fisher, nordisk direktør for Israels Turistråd

Den israelske regering så tidligt faren med Corona og handlede for at forhindre en smittespredning i landet.

Strategien fungerede og længe blev Israel rangeret som et af de sikreste lande at besøge og samtidig undgå at blive smittet med covid-19. Vi stod klar til atter at byde turister velkomne, men pludselig vendte situationen og nu står vi potentielt overfor en anden løsning.

Jeg er overbevist om, at rejsebranchen har en lys fremtid trods covid-19. Den er central for vores økonomi og skaber vigtige arbejdspladser i Israel. Nu har Israel besluttet sig for omfattende tiltag for at sikre risikofrie rejser og vi tror og håber, at turisterhvervet fortsætter med at blomstre og at mennesker igen kan opleve det bedste, Israel har at byde på.

At antallet af bekræftede tilfælde af covid-19 nu igen stiger i Israel er naturligvis noget vi ser meget alvorligt på og agerer på, men forhåbningen er, at det er små ”græsbrande” af covid-19 der blusser op og at vi snart igen kan få udbruddet under kontrol.

Det skal bemærkes, at antallet af test er øget markant og vi ser i dag at 2,8 procent af de testede er smittet med covid-19 sammenlignet med 10,7 procent i april. Den israelske regering gør alt i sin magt, herunder indførelse af nye karantæneregler, for at slukke brandene og igen tænde lyset i øjnene på landets indbyggere.

Fokus på indenlandsk turisme
Situationen, Israel befinder sig i, er usikker og vi håber snart at få klarhed over, hvordan den kommende tid vil udspille sig. Israelerne er i princippet stoppet med at rejse indenfor landets grænser. I stedet satser man nu på at understøtte og få gang i den indenlandske turisme. Dette vil blive livsvigtigt for turismen i en nation, der indtil for nylig kunne fremvise en proaktiv turismestrategi med døren åben til resten af verden.

Israel har forberedt sig godt forud for den savnede tilstrømning af udenlandske turister og regeringens forholdsregler var klare. Forholdsreglerne vil fortsat eksistere på en række områder, men for turisterne er der nogle områder, jeg synes er vigtige i arbejdet med igen at positionere Israel som et af verdens covid-19-sikreste lande.

Som i mange andre lande anbefaler Israel også at holde to meter afstand til hinanden og det er i dag ikke tilladt med sammenkomster med over 50 personer. Vi skal alle bære ansigtsmasker, der dækker mund og næse når vi er i det offentlige rum, og viser man covid-19 symptomer skal man selvisolere sig og melde det til myndighederne.

Det samme gælder, hvis vi er sammen med nogen som er smittet med covid-19. Har man den officielle israelske app mod smittespredning, bliver man advaret via SMS hvis man i mere end 15 minutter har befundet sig i samme lokale som én der er smittet med covid-19. App’en var længe omdiskuteret, da den balancerer på grænsen mellem privatlivet og overvågning, men den opfylder sit formål og har vist sig at være et effektivt våben i kampen mod smittespredningen.

Skarp kontrol i lufthavne
Lufthavne er smeltedigler hvor mennesker bevæger sig frit og dermed kan sprede covid-19, hvis der ikke er modforanstaltninger. I Tel Avivs internationale Ben-Gurion Airport skal alle ansatte og passagerer bære ansigtsmasker fra de ankommer eller forlader lufthavnen.

Passagerne skal have taget deres temperatur ved alle indgange til lufthavnens terminaler og når de forlader et ankommende fly. Der er ansat mere personale til at gøre rent og desinficere.

Myndighederne anbefaler at passagererne er i lufthavnen senest fire timer før afgang og kun passagerer har afgang til terminalerne.

“Purple Standard” for Israels hoteller
Israel turist- og sundhedsministerier har fremlagt en omfattende standard for landets hoteller inden turisterne vender tilbage. Den hedder ”Purple Standard” og skal følges nøje for at hotellet må modtage gæster. I standarden er der eksempler på områder, hotellerne skal have særligt fokus på, for eksempel rengøring af gæsteværelser, fælles områder og køkkener.

Alle ansatte på hotellerne skal følge retningslinjerne i ”Purple Standard” om for eksempel social distance og at bære ansigtsmasker. Standarden kræver også, at hotelgæsterne kun bruger hotellets hovedindgang og besvarer spørgsmål om symptomer og eventuelle kontakter til covid-19-smittede. Har hotelgæsten en temperatur på over 38 grader eller har været i kontakt med en covid-19-smittet, får de ikke adgang til hotellet.

En vigtig del af ”Purple Standard” er at hotelgæster gratis kan afbestille deres hotelværelse op til 24 timer før ankomst.

I poolområderne må der højst være én person per seks kvadratmeter og hver badende gæst skal have sit eget håndklæde ligesom de skal bære ansigtsmasker.

Mange rejser til Israel og Tel Aviv for at opleve vores fantastiske strande. Sammen med kulturen, historien og maden er Israels strande vigtige for landets turismeerhverv. Israel genåbnede tidligt sine strande, med strikse regler om social distance. Alle strandene ved Tel Aviv har skilte og informationsbrochurer til gæsterne. Også her skal alle bære ansigtsmasker og der skal være to meter mellem hver person eller gruppe på strandene. Og grupperne må højst bestå af seks personer.

Sammenlagt har Israel taget kampen op mod covid-19. Vi troede vi havde vundet, men måtte omgruppere og kæmper nu for igen at besejre virussen.

Vi vurderer, revurderer, skaber best practise og gør os klar til atter at byde udenlandske turister velkommen till Israel. Vi føler, vi har gjort alt i vores magt for turisterne kan nyde alt det, Israel har at byde på og ikke skal bekymre sig om at blive smittet med covid-19.

Efter fem år i Stockholm stopper Nira Fisher den 30. juli og vender tilbage til det israelske turistministeriums hovedkvarter, hvor hun skal arbejde med marketing. Ny direktør for den israelske stats turistkontor i Norden bliver Dana Gazit, der rent fysisk sidder i Amsterdam.

Göran Nilervall, der i dag er marketing manager for Israel Government Tourist Office i Stockholm ,bliver forfremmet til at være vicedirektør og får ansvaret for det nordiske kontor i Stockholm.

Relaterede artikler:

EU vil åbne for 15 lande i og udenfor Europa

”Turistkontorer får stor rolle efter corona-krisen”

Mange bud på turistbranchen efter corona-krisen