’Jeg lyder som en fætter til Grauballemanden’

Peder J. Madsen.

Peder J. Madsen.

DEBAT: Adm. direktør Peder J. Madsen, Hotel Koldingfjord, har svært ved at få ungt personale på grund af de skiftende arbejdstider. Tiden er inde til at stoppe klyngeriet og selv tage ansvar sammen med forældrene.

Peder Madsen er kendt for sige, hvad han mener, når der er brug for det. Og lige netop nu er han træt af al klynkeriet fra de unge og politikerne om vanskelighederne ved at få arbejde. Han er heller ikke bleg for at fastslå, at noget så simpelt som at møde til tiden er blevet en udfordring for de unge.

Det fik ham til at skrive et opsigtsvækkende debatindlæg i Børsen. ”Ja, jeg ved det godt. Jeg kommer let til at lyde som en fætter til Grauballemanden med mine synspunkter om udviklingen hos både politikere, forældre og de unge selv,” siger han til standby.dk.

”Vi sætter på Koldingfjord det sociale ansvar højt. Vi skeler heller ikke til om vore kollegers vugge har stået i Børkop, Bangkok eller Budapest. Vi værdsætter engagement og initiativ hos den enkelte ansatte.

Vores hotel leverer hele døgnet. Det kræver naturligvis lidt ekstra for en 18-årig tjenerelev at skulle på arbejde lørdag aften. Måske derfor er det blevet vanskeligere for os at rekruttere de unge. Det undrer mig, når jeg samtidig hører politikere fortælle om den store arbejdsløshed. Jeg forstår ikke, at de ikke gerne vil ansættes i en branche med gode udviklings- og jobmuligheder.

Jeg har også svært ved at forstå, at vi ikke kan få unge til fag som kokke og tjenere. Det er trods alt fag som ikke kan outsources til andre lande.

Vi uddanner en lille snes elever hele tiden på Koldingfjord, og weekendarbejde er for nogen en forhindring. Men, hvis du vil arbejde i hotel-og restaurationsbranchen, er du nødt til at være der, når kunderne er der.

Når de unge så står her og skal i gang, er det første vi skal lære dem ofte at møde til tiden.”

”Du har også et svirp til forældrene”

”Ja, i sidste uge blev jeg to gange kontaktet af velfungerende forældre om ikke hotellet kunne sponsere madpakker til børnenes idrætsforenings udlandsrejse, eller evt. sende kokke, som kunne undervise forældrene i at smøre en spændende madpakke.”

”Din afskedssalut har slet ikke noget med hotelbranchen at gøre, men nok med de unge.”

”Ja, når jeg hører om en kommune, der er begyndt at transportere raske unge i taxa få kilometer til deres hjem, så spørger jeg ”Hvad sker dig for dig danske medborger. Stop klynkeriet, op på cyklen, af sted i skole og smør selv din madpakke.”