Haramain højhastighedstog mellem Mekka og Medina. (Foto: Saudi Railways Organisation)

Jernbane til 52 milliarder kroner i Saudi-Arabien

Det er en jernbane, der vil noget, som nu har været i gang et par uger i Saudi-Arabien. Den forbinder Islams to helligste byer og halverer rejsetiden fra Mekka til Medina.

En jernbane og et nyt højhastighedstog blev ifølge The Guardian for nylig indviet i Saudi-Arabien. Jernbanen hedder Haramain og er finansieret af kong Salmans velspækkede fond. Investeringen løber op i omkring 52 milliarder kroner.

Det er meningen, at den nye jernbaneforbindelse skal styrke såvel den lokale trafik, ikke mindst med pilgrimrejser, men også den internationale turisme. Og yderlige udbygning er under planlægning med de spanske entreprenører.

Saudi-Arabien søger af al magt at finde erstatning for svindende indtægter fra manglende olieeksport, og passagergrundlaget er sikkert nok med cirka 60 millioner faste passagerer årligt, blandt andet til pilgrimsrejsen hajj mellem de to byer. Et must for enhver muslim rundt om i verden, hvis der overhovedet kan skaffes midler til turen.

Der er en betydelig omsætning på disse rejser, og for Saudi-Arabien betyder det en milliardindtægt fra indkvartering, transport, gaver og forplejning, samt i tilgift diverse afgifter, skriver avisen.

Saudi-Arabien vil også satse på mere turisme i fremtiden. Det nye tog har business class, og med den kortere rejsetid og bedre komfort er der åbnet nye muligheder. Transporten omhandler både pilgrimme og udenlandske turister.

De attraktive områder mod Det Røde Hav vil blive udbygget med gigantiske hoteller og restaurering af  verdens største moske, Al-Haram-moskeen, i Mekka. Også her investeres milliarder af dollars i projekter.

20 millioner turister
Transportminister Nabil al-Amoudi siger til Reuters, ”at projekterne skal sætte fokus og vise, at Saudi-Arabien lever op til at servicere islam og muslimer. Allerede nu kommer der cirka 20 millioner udenlandske turister om året til Saudi-Arabien, og man håber at nå 30 millioner i 2030. Jernbaneprojektet er et af de største i Mellemøsten.

Flytrafikken er der også store forventninger til med en moderne terminal i Jeddah Airport, som vil åbne i starten af det nye år. Det vil også markere en række nye indenrigsruter fra terminalen.

Kan man ikke sælge olie, må man jo finde på noget andet, også i en tid, da fremtiden med Saudi Arabien og verden omkring er uafklaret.

 

Relaterede artikler:

Saudi Arabien åbner for turister

Nu kan kvinder blive flyveledere i Saudi-Arabien

Saudi-Arabien vil satse på turisme