Opvisningsteamet fra det schweiziske flyvevåben Patrouille Suisse eskorterer fly fra Swiss på arkivfoto. Pressefoto: Swiss.

Jodle-festival fik uventet besøg af opvisningsfly

Forleden skulle det schweiziske flyvevåbens opvisningsteam overflyve mindearrangement for schweizisk flypioner – men kom i stedet til at overflyve en nærliggende jodle-festival.

Patrouille Suisse, det schweiziske flyvevåbens opvisningsteam, fik navigeret lidt forkert i lørdags, da teamets seks cirka 40 år gamle F-5E Tiger II jets tog fejl af stedet for en mindehøjtidelighed. I stedet foregik Patrouille Suisse’s opvisning i luftrummet over en af Schweiz’ større turistattraktioner, en jodle-festival seks kilometer fra mindearrangementet.

Patrouille Suisse skulle overflyve byen Langenbruck syd for Basel i det nordvestlige Schweiz. Her var en mindehøjtidelighed for at det i år er 100 år siden, at den schweiziske flypioner Oskar Bider døde ved et flystyrt. Han blev som 22-årig berømt for i 1913 at være den første, der fløj over Alperne i begge retninger.

Men opvisningsteamets lederfly tog fejl og i stedet passerede Patrouille Suisse over Mümliswil, der ligger seks kilometer i luftlinje fra Langenbruck.

”Uheldige omstændigheder” var årsag til at opvisningsteamet passerede den forkerte by, siger en talsmand fra det schweiziske flyvevåben til avisen Le Matin og beklager fejltagelsen.

Piloten i lederflyet fik under indflyvning mod stedet for overflyvningen angiveligt øje på et stort festivalområde og troede, at det var målet for overflyvningen. I stedet var det byen Mümliswil, hvor den 31. udgave af jodle-festivalen blev holdt.

Flyver uden moderne navigationsteknologi
En medvirkende forklaring til at Patrouille Suisse tog fejl af de to byer er angiveligt, at deres gamle F-5E Tigers ikke har GPS eller anden moderne navigationsteknologi.

Og Patrouille Suisse havde heller ikke mandskab på plads i den by, der skulle overflyves, og som via radio kunne have dirigeret flyene ind til det rigtige sted. Denne procedure ændres nu fremover, så der vil være personale på jorden ved det sted, hvor Patrouille Suisse skal foretage deres opvisning.

Men selv om Patrouille Suisse overfløj den forkerte lokalitet, var publikum og deltagere ved jodle-festivalen meget begejstret for det ekstra, uventede underholdningsindslag, skriver avisen Neue Zürcher Zeitung.

Relaterede artikler:

Emirat-flyselskaber i sjælden formation

Spies tilbyder charterrejse med tog i Europa

Nyt luksushotel får direkte adgang til skibakker