En dværgspækhugger fra delfinfamilien er blandt de delfin- og hvalarter, der kan ses omkring de Kanariske Øer. PR-foto via: Canary Islands Tourism.

Kanarieøerne: Vi har flest hvaler og delfiner

Vil man opleve hvaler og delfiner, så kan der ifølge turistrådet på de Kanariske Øer ses 28 arter i havet omkring den spanske øgruppe. Det er, oplyser turistrådet, Europas største variation.

De Kanariske Øer har en rig undervandsfauna og er det eneste sted i Spanien, hvor arter som kortfinnede grindehvaler, atlantisk-plettede delfiner og dværgspækhuggere regelmæssigt observeres.

I alt kan 28 arter af delfiner og hvaler ses omkring øgruppen. Og der findes mange bådudflugter på De Kanariske Øer, hvor turister kan se delfiner og hvaler på tæt hold.

Hvis man vil være sikker på, at arrangøren opererer på en bæredygtig måde, skal man vælge operatører, der sejler med mærket “blå båd” (barco azul på spansk). Deres flag er et gult flag med en blå båd i midten, skriver Canary Islands Tourism i en pressemeddelelse.

I den siger Elsa Jiménez, direktør for Cram Foundation, en nonprofitorganisation, der ifølge pressemeddelelsen har beskyttet Spaniens marineliv i 25 år:

”Fór koncentreret bådtrafik påvirker havpattedyrene negativt. For det første kan kommunikation mellem dyrene blive forstyrret på grund af motorstøj, og for det andet kan det føre til, at dyrene svømmer ind i bådene og skader sig selv.”

Turisterne kan også hjælpe til
Ombord på de ”blå både” ved De Kanariske Øer er en række bæredygtighedspraksisser, der skal forstyrre dyrene mindst muligt. Det betyder blandt andet klare retningslinjer for, hvordan man for eksempel ikke må fodre eller svømme med dyrene.

Ligeledes er bådene er forpligtet til at holde afstand på tres meter, nærme sig dyrene i et roligt tempo og undgå pludselige eller gentagne ændringer i retningen. Derudover skal støj fra bådmotorer minimeres for at undgå unødvendig forstyrrelse, og interaktionen med hvalerne og delfinerne skal ikke overstige tredive minutter for at forhindre stress hos dyrene.

Og vigtigst af alt, hvis der observeres tegn på stress eller ubehag hos dyrene, er det afgørende, at bådene trækker sig tilbage fra området for at sikre dyrenes velbefindende, oplyses det.

Også turisterne kan gøre deres. Helt banalt ved for eksempel ikke at smide affald i havet. Med hjælp fra god regulering og ansvarlig turisme, vil vi også fremover kunne beundre hvaler og delfiner i vandene omkring øerne, lyder det fra turistrådet.

 

Relaterede artikler:

TUI kritiseres atter af dyreværnsorganisation

Danske rejsebureauer roses som bedst til dyrevelfærd

Krydstogtrederi beklager barsk færøsk oplevelse