Kaptajnen serverer for personalet juleaften

Kaptajn Inger Thorhauge er nygift, bor på Tåsinge, men kalder sig af praktiske grunde for sit pigenavn, Inger Olsen. Hun er nu daglig chef for et moderne krydstogtskib. Godt 2.000 passagerer og ca. 1.500 besætningsmedlemmer. Foto: Preben Pathuel.

”Det er bare sådan en god tradition vi har, og jeg får hjælp af hele officerskorpset,” siger Inger Klein Thorhauge, som den 20. december igen indtager sin plads på broen på Queen Victoria med kurs mod De Kanariske Øer.

Fra sit job som steward på DFDS-båden fik hun lyst til at blive kaptajn på et krydstogtskib. Der er ikke mange danske kaptajner på krydstogtskibene, og der er endnu færre danske kvinder. Rent faktisk kun to i hele den internationale flåde.

Den ene er lige blevet gift. Hun hed Inger Olsen, nu Inger Thorhauge, og er på ferie hjemme på Tåsinge i julemåneden. Alligevel havde hun begivet sit til sit skib, Queen Victoria, som i går aflagde besøg i København.

”Jeg fik lyst til andet og mere end at gøre rent om bord i et skib. Jeg sejlede i flere år med DFDS-båden og havde udsigt til de flotte krydstogtskibe, der lå i Københavns Havn. Jeg valgte at gå videre, komme på navigationsskole, sejlede på forskellige skibe blandt andet med containere, men tog så springet, sendte 18 ansøgninger, og nu er jeg her som chef. En rar fornemmelse. Omgivet af gode kolleger og passagerer, som vi sammen kan give en oplevelse,” siger hun.

”Jeg kan ikke li` at gøre rent. Nu er det op til mig at se til, at andre gør det, og at vort skib altid er i perfekt stand. Den rolle passer mig godt,” fortsætter hun med et smil, som lader ane, at hvis hun irettesætter nogen, så sker det med en blanding af færøsk realisme og fynsk smil. Hun er født på Færøerne.

”Når man er født på Færøerne og ser vand hele tiden, så må det jo blive noget med søfart.”

”Om en uge er det juleaften. Hvordan skal I fejre den om bord?”

”Vi er på tur til De Kanariske Øer, og så bliver det i hvert fald varmere udenfor end her i København. De fleste af vore gæster er briter, og derfor venter vi med den store julefest til 1. juledag.

Til gengæld har vi den tradition, at vi, alle officerer som ikke er på vagt, går ned og serverer for personalet i deres eget område. Også en smuk måde at fejre jul på og at tænke utraditionelt på,” slutter hun, inden det bliver til et farvel og endnu nogle få dage i land.