Thomas Cook Group sælger sin omsætningsmæssigt største aktiv, turoperatørgruppen, til sin kinesiske partner, Fosun, til gengæld for tiltrængt ny kapital. Thomas Cook omfatter i Norden blandt andet Thomas Cook Airlines Scandinavia og charterrejsebureauet Spies. Pressefoto: Thomas Cook Airlines.

Spies’ ejer får stort kinesisk milliardtilskud

Den kinesiske medejer af den økonomisk trængte britiske rejsekoncern Thomas Cook – med blandt andet danske Spies – er på vej med 6,2 milliarder kroner og dermed en forøget ejerandel.

Økonomien har længe været skrantende i den britiske del af den store rejsearrangør Thomas Cook – mens gruppens nordiske filial, Thomas Cook Northern Europe, er klassens mønsterelev med store overskud år efter år.

Selve Thomas Cook-koncernen har længe manglet mange penge og taget imod flere følere for enten hele gruppen, koncernens flyselskaber eller Thomas Cook Northern Europe med blandt andet danske Spies.

Nu meddeler Thomas Cook og det kinesiske konglomerat Fosun, der i forvejen ejer 18 procent af Thomas Cook, at kineserne er parat til at pumpe 750 millioner pund, cirka 6,2 milliarder danske kroner, i Thomas Cook til gengæld for blandt andet en forhøjet ejerandel. I dette tilfælde kontrollen med turoperatørdelen af Thomas Cook samt en mindre bid af koncernens flyselskaber.

Hvor meget det øger kinesernes aktiebeholdning af Thomas Cook oplyses ikke. Sammen har Fosun og Thomas Cook rejseselskabet Thomas Cook China, som Fosun ejer 51 procent af.

Kinesiske Fosun ejer i forvejen den store franske feriekoncern Club Med – og i øvrigt blandt andet også den engelske premier league-klub Wolverhampton.

Avisen Financial Times skriver, at den fremlagte aftale mellem Fosun, der har været medejer af Thomas Cook siden 2015, og Thomas Cook kan blive en risikobetonet satsning fra Fosun på grund af Thomas Cooks milliardgæld.

En betragtelig indsprøjtning af nye penge
I en udtalelse fra Thomas Cooks bestyrelse siger Thomas Cooks koncernchef, Peter Fankhauser, blandt andet:

”Efter at have vurderet en bred række af muligheder for at reducere vores gæld og bringe vores finansielle situation mere på fode, har bestyrelsen besluttet sig for planen om at anskaffe ny kapital med en betragtelig indsprøjtning af nye penge fra vores medejer Fosun og vores primære bankforbindelser.”

Ifølge Thomas Cook vil de 6,2 milliarder kroner fra kineserne være tilstrækkeligt til at rejsekoncernen kan komme gennem den næste vintersæson og give mulighed for nye investeringer til gavn form fremtiden.

Nyheden om den seneste kapitalindsprøjtning fra Fosun, der har hovedkvarter i Shanghai, fik kursen på Thomas Cook-aktien til at stigende 40 procent fredag formiddag.

Aktiekursen steg, selv om Thomas Cook også i dag, fredag, meddelte, at dets økonomiske situation ikke havde forbedret sig og at indtjeningen i årets anden halvdel næppe ville blive bedre end samme tid sidste år.

Meget stærk i Norden
Igennem flere måneder har den kriseramte rejsegigant Thomas Cook forsøgt at finde en mulig køber til koncernens flyselskaber eller sin turoperatørvirksomhed.

Problemerne i Thomas Cook Group er eskaleret siden koncernen 16. maj i år præsenterede et halvårsresultat for perioden 1 oktober til 31. marts med et underskud på godt 12,2 milliarder kroner.

Den 23. maj modtog Thomas Cook Group et ikke-bindende tilbud fra den svenske kapitalfond Triton Partners, der ønsker at købe Thomas Cook Northern Europe. Triton Partners ejer i forvejen schweizisk-hollandske Sunweb Group, der også har rejsearrangørvirksomhed i Danmark – herunder Danmarks femtestørste charterrejsebureau, Sunweb.

Thomas Cook Northern Europe består af Ving og Globetrotter i Sverige, Ving i Norge, Spies i Danmark og Tjäreborg i Finland. Herudover indgår Thomas Cook Airlines Scandinavia og hotelselskabet Hotels & Resort også i den nordiske del af koncernen med hotelkæderne Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club og Sunprime Hotels.

Thomas Cook Northern Europe er kronjuvelen i Thomas Cook Group med en solid og stabil årlig indtjening.

Relaterede artikler:

Spies kan komme på kinesiske hænder

Mulig køber til Spies og Thomas Cook Airlines

Spies’ ejer i alvorlige problemer