København mister rute til Mellemøsten

Efter 1½ år på København-Bahrain lukker Gulf Air den 4. februar sin daglige rute. Lukningen er led i større rutereduktion hos det økonomisk trængte flyselskab.

København er en af bare fem lufthavne, Gulf Air betjener i Europa. Også ruten til Rom lukkes – tilbage er Frankfurt, London og Paris.

Gulf Air startede i juli 2011 på København – begrundelsen var bl.a., at København var den europæiske destination, selskabet solgte bedst fra uden at være on-line. I starten blev der fløjet fire gange om ugen, senere blev ruten til København daglig med en Airbus 320.

Gulf Air har ikke samme brede rutenet som de to flyselskaber fra Gulf-regionen, Emirates og Qatar Airways, der også trafikerer Københavns Lufthavn. Gulf Airs niche er primært destinationer tættere på Bahrain; f.eks. Afghanistan, Indien, Irak, Iran, Pakistan og Saudi-Arabien. En anden konkurrent til Gulf Air på ruten fra København er Turkish Airlines.

Gulf Air reducerer bl.a. på Bangkok, der fra 21. januar går fra syv til seks ugentlige fly. Samme dato reducerer selskabet i øvrigt på København til seks fly om ugen. Også i denne måned formindsker Gulf Air mellem Bahrain og Frankfurt fra 12 fly om ugen til et dagligt. Også Paris reduceres til en daglig flyvning. Ligeledes bliver der beskæringer fra februar mellem Bahrain og Manila. Selskabets rute til Aden indstilles 11. januar – kort før årsskiftet lukkede Gulf Air på Erbil i Irak og Afghanistans hovedstad, Kabul. Der kommer beskæringer på selskabets betjening af Chennai, Colombo, Dhaka Kathmandu og Khartoum.

Gulf Air repræsenteres i Norden og Baltikum af GSA-bureauet Discover the World Marketing med Johnny Schou som nordisk direktør. Det var mellem jul og nytår ikke muligt for standby.dk at træffe Johnny Schou for en kommentar.

København var Gulf Airs første skandinaviske destination. 12 pct. af Københavns Lufthavns ca. 23 mio. årlige passagerer flyver med langruter til og fra lufthavnen.

Adm. direktør i Københavns Lufthavn, Thomas Woldbye, sagde kort før jul til standby.dk, at lufthavnen i 2012 havde en vækst på langruterne på 12 pct. og at lufthavnen forventer to nye langruter i 2013 – ud over den allerede bebudede fra april til San Francisco.