Udenlandske turister fylder normalt meget på de københavnske hoteller. Men der er ikke udsigt til mange i år på grund af coronakrisen. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Københavns hoteller risikerer ”rædselsfuld sommer”

Grænseåbningen kommer for sent, og der vil mangle udenlandske turister. HORESTA foreslår gratis trafik over Øresund og gratis test for indrejsende udenlandske turister.

De københavnske hoteller har udsigt til endnu en sommer med for få gæster, tomme værelser og elendig indtjening. Størstedelen af hotellerne i hovedstaden forventer kun at sælge under halvdelen af værelserne i højsommeren, hvor der normalt er fuldt hus, skriver Jyllands-Posten.

”Det bliver en rædselsfuld sommer for hotellerne i København. Hotellerne tjener flest penge i sommerferien og tærer ofte på de indtægterne i resten af året. Nu går de ind i en lavsæson uden at være polstret, når også de store regninger for moms og skat skal betales. Det er derfor stærkt problematisk, at kompensationsordningerne udfases på et tidspunkt, hvor hotellerne fortsat har brug for støtte,” siger Kristian Nørgaard, politisk chefkonsulent i HORESTA, til avisen.

Arp-Hansen Hotel Group er med 12 hoteller Københavns største hotelgruppe. Koncernen har i øjeblikket en belægningsprocent på 25 og bookingerne for de kommende måneder er ikke prangende. Dorte Krak, koncernchef for i Arp-Hansen Hotel Group, siger, at hun vil være glad, hvis virksomheden når 50 procent i højsæsonen, men det er meget usikkert.

Gratis over Øresundsbron
Et bredt politisk flertal på Christiansborg indgik sidste uge aftale om yderligere genåbning af rejseaktivitet. Aftalen indebærer også, at turister ikke længere skal i isolation, hvis de rejser til Danmark fra EU- og Schengenlandende samt visse tredjelande. Indrejsen kræver et coronapas, og for lande med incidenstal over 50/60 skal turister, der rejser med test, fortsat testes efter indrejse.

I en kommentar til aftalen siger Kristian Nørgaard fra HORESTA: “Desværre kommer den næste fase af genåbningen så sent, at rigtig mange udenlandske turister allerede har valgt Danmark fra som sommerferiedestination. Det er godt, at det nu bliver enklere og nemmere for udenlandske turister at komme til Danmark, men åbningen kommer meget sent, og bookingsituationen ser flere steder værre ud end i det katastrofale år 2020.”

Kristian Nørgaard tilføjer, at det er positivt, at Danmark åbner yderligere op og forenkler reglerne for indrejse. Normalt omsætter udenlandske gæster årligt for 58 milliarder kroner i turismeerhvervet, og en stor del af denne omsætning ligger i sommermånederne.

Særligt i København er der lige nu udsigt til en sommer med meget lav omsætning. Normalt er to ud af tre turister i hovedstaden fra udlandet, men mange af deres bookinger er foreløbig udeblevet. Det betyder, at København kan se frem til en sommer, som bliver lige så sort som sidste år, lyder det fra HORESTA.

”Vi skal have kommunikeret og markedsført meget klart til omverden, at Danmark nu er åben for turister fra mange lande. Situationen er flere steder værre end sidste år, så vi skal sætte markant ind for at hente de udenlandske turister tilbage,” siger Kristian Nørgaard.

Blandt forslagene fra HORESTA er, ”at trafik over Øresund bør gøres gratis, og at Danmark skal tilbyde gratis test i forbindelse med indrejse for turister, som ofte skal betale flere hundrede kroner for at blive testet i hjemlandet.”

”Det er i sig selv en barriere for at få turister hertil, hvis en hel familie skal testes i hjemlandet, inden de kan komme hertil. Derfor havde vi gerne set test-fri indrejse fra Norden og Nordtyskland. Når det ikke er en mulighed, så vil det være oplagt at have testcentre i grænseregionerne, hvor vi tester dem gratis, ligesom vi gør under deres ophold her i landet,” siger Kristian Nørgaard.

Relaterede artikler:

Nye danske rejserestriktioner åbner EU-landene

Turismebranchen har udfordringer før sommerferien

VisitDenmark-formand: 2021 måske værre end 2020