Fra 26. juni sker der store lempelser for danskere, der rejser til EU-landene, og for EU-borgere, der vil til Danmark. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Nye danske rejserestriktioner åbner EU-landene

Fra 26. juni kan danskerne med et gyldigt coronapas rejse ud i EU uden test før hjemrejse eller isolation efter ved hjemkomsten. Der åbnes også for indrejse til Danmark, også for krydstogter.

Hele Folketinget, undtagen Nye Borgerlige, står bag den nye aftale, der faldt på plads torsdag aften. Udenrigsminister Jeppe Kofod siger til TV 2, at aftalen ”vil gøre en kæmpe forskel for danskerne, der nu kan rejse trygt, sikkert og frit i Europa.”

Samtidig lempes de danske indrejserestriktioner, så EU-borgere med gyldigt coronapas ikke skal i isolation ved indrejse i Danmark.

”Det er virkelig glædeligt, at vi kan byde turister velkommen igen. Det kommer til at betyde alverden for dansk erhvervsliv,” siger udenrigsministeren.

I en pressemeddelelse skriver Justitsministeriet blandt andet:

Fra 26. juni vil det med et EU-coronapas være muligt at rejse ind i Danmark, hvis man er testet, vaccineret eller tidligere smittet. Samtidig ændres farverne for rejserestriktionerne, og den grønne farve i rejsevejledningerne genindføres.

Den ”grønne” farve i rejsevejledningerne genindføres i fase 4 for EU- og Schengenlande. Det indebærer, at de EU- og Schengenlande og regioner, som i dag er ”gule”, bliver ”grønne”, og samtidig bliver de ”orange” til ”gule” lande og regioner.

Coronapas er afgørende
Rejserestriktionerne vil overgå til en EU-coronapas-baseret tilgang. Alle EU- og Schengenborgere, herunder danskere, vil kunne få udstedt et EU-coronapas, der kan bruges på tværs af grænserne.

Isolationskravet efter indrejse fra de nye ”gule” (tidligere orange) EU- og Schengenlande og regioner bortfalder. Da alle EU- og Schengenlande enten er ”grønne” eller ”gule” indebærer det, at turister, der rejser fra EU- og Schengenlande, kan indrejse uden at skulle gå i isolation efter indrejse, skriver Justitsministeriet.

Erhvervsrejsende undtages – også OK til krydstogter
Danske erhvervsrejsende, der indrejser efter at have været på en erhvervsrejse i et ”orange” land, undtages fra krav om isolation efter indrejse. Tilsvarende undtages udenlandske erhvervsrejsende fra orange lande, der skal til forretningsmøde i Danmark, fra krav om isolation efter indrejse. De pågældende vil fortsat skulle testes efter de i øvrigt gældende regler, hedder det.

Færdigvaccinerede turister fra EU- og Schengenlande, OECD-lande eller ”gule” tredjelande tillades landgang fra krydstogtskibe. Der vil blive iværksat en evaluering af ordningen for krydstogtskibe i august.

Læs hele aftaleteksten fra Justitsministeriet via dette link, klik her.

Relaterede artikler:

Disse 15 lande topper danske turisters ønskeliste

Danmark åbner for indrejse fra ikke-EU lande

Danmark klar med coronapas inden deadline