Over 500 danske rejseudbydere stillede sidste år samlet konkursgarantier til Rejsegarantifonden for 805 millioner kroner.
Rejsegarantifondens årsberetning for 2017 kommer sidst i maj, der arbejdes i denne tid med at gøre den klar. Nogle af de mange tal fra årsberetningen for 2016 viser, at Rejsegarantifonden ved udgangen af 2016 havde registreret 655 rejseudbydere. Disse omsatte i 2016 for cirka 14 milliarder kroner – og af de 655 rejseudbydere havde 549 samlet stillet garantier til Rejsegarantifonden for 893 millioner kroner.
De ønskede beløb i garantistillelse for sidste år, 2017, var dog faldet til 805 millioner kroner, oplyser fondens direktør, advokat Birgitte Fjeldhoff, til standby.dk – i beløbet indgår også garantier stillet af ophørte eller slettede rejseudbydere, hvor betingelsen for frigivelse af garantien endnu ikke var til stede da den seneste årsberetning blev offentliggjort.
De mange millioner kroner i garantistillelse til Rejsegarantifonden er dog ikke penge, der er hos selve fonden. Det beløb, som Rejsegarantifonden har ønsket i garantistillelse for det enkelte bureau, kan for eksempel være indsat på spærret konto i rejseudbyderens eget pengeinstitut. Dermed går renter fra beløbet til rejsebureauet – ikke Rejsegarantifonden.
En anden løsning på garantistillelse til Rejsegarantifonden kan være en såkaldt anfordringsgaranti, hvor pengeinstituttet overfor Rejsegarantifonden garanterer, at pengene er til disposition hvis fondens ønsker dem ved en eventuel konkurs. Ligeledes kan rejsearrangøren købe statsobligationer for det ønskede garantibeløb; disse statsobligationer ligger i et depot som sikkerhed.
Dyreste konkurs kostede 18,6 millioner kroner
Seneste eksempel på brug af garantistillelse kom i starten af denne måned, da DaGama Travel fra København krakkede. Bureauet havde stillet en garanti til Rejsegarantifonden på en million kroner, men fondens samlede udgift til konkursen forventes at blive 3,2 millioner kroner udover de stillede en million kroner i garanti.
Rejsegarantifonden stiller typisk ikke krav om garanti til mindre rejseudbydere, hvis de ifølge fondens vurdering har en fornuftig økonomi og en årsomsætning på under 250.000 kroner. Dette beløb forventes hævet til en million kroner senere på året når den nye lov om Rejsegarantifonden træder i kraft.
Den dyreste konkurs for Rejsegarantifonden i nyere tid kom i 2013, hvor Tyrkiet Eksperten gik konkurs. Dette krak kostede Rejsegarantifonden 18,6 millioner kroner. Et krav om ledelsesansvar hos de daværende ejere af Tyrkiet Eksperten behandles i Lyngby Ret i næste måned.
I perioden fra 2007-2016 har Rejsegarantifonden haft et samlet nettotab på konkurser på 57,4 millioner kroner.
Relaterede artikler:
Rejsebureaukonkurs holder sig på 3,2 millioner kroner